25 травня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики у Центрі культури вина SHABO провів виїзний круглий стіл на тему: «Актуальні питання законодавчого врегулювання виноградарства і виноробства в Україні в процесі євроінтеграції».

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

В ході виступів було зазначено, що зв’язку із здобуттям статусу країни – кандидата у члени ЄС Україна на порозі як нових викликів так і нових можливостей і це також стосується виноградарської та виноробної галузі.

На шляху євроінтеграції галузь зіткнулася із проблемами, які уповільнюють експорт виноробної продукції на світові ринки збуту, а саме:

         Україна не має реєстру виробників винограду та вина та кадастру виноградників;

         відсутні офіційні дані та статистика щодо кількості або розміру аграрних чи фермерських підприємств і домогосподарств, що виробляють виноград.

Зазначене унеможливлює здійснення простежуваності від виноградної лози до пляшки вина на полиці магазину, на що також вказала Єврокомісія в своєму останньому аналітичному звіті.

Крім того, учасники круглого столу звернули увагу на скорочення обсягів виробництва садивного матеріалу винограду; складнощі з отримання в довгострокову оренду земельних ділянок; низькі закупівельні ціни на виноград технічних сортів, а також на те, що частина площ виноградників опинилась в окупації.

Голова Комітету Олександр Гайду зауважив, що в галузі також існують проблеми превалювання імпортної виноробної продукції над вітчизняною на українському ринку вин; невиправдано низьких мінімальних роздрібних цін на вина та нерегульоване використання географічних зазначень на українському споживчому ринку. Особливо негативно позначається відсутність системного контролю за якістю та безпекою виноробної продукції на культурі споживання вин.

Також Голова Комітету звернув увагу учасників круглого столу на плідну роботу в Комітеті над проектом Закону про виноград та продукти виноградарства, реєстр. № 9139. Адже  за час підготовки цього законопроекту до другого читання щодо подальшої долі українського вина, в Європейському Союзі вступив в силу новий Регламент 2024/1143 від 11 квітня 2024 року про географічні зазначення для вина, спиртних напоїв і сільськогосподарської продукції, а також гарантованих традиційних особливостей, що вносить зміни до трьох актів ЄС (№ 1308/2013, (ЄС) 2019/787 та (ЄС) 2019/1753) та скасовує один Регламенту № 1151/2012. Тому в Комітеті готуються відповідні зміни в цей проект, щоб він відповідав європейському законодавству.

Разом з тим, в рамках виїзного круглого столу народні депутати України - члени Комітету мали можливість оглянути виноградники та виробничі потужності виноградасько-виноробного підприємства SHABO де на площі понад 1200 га вирощується близько 4 млн елітної виноградної лози та понад 20 сортів винограду.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у круглому столі, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання, які сприятимуть якнайшвидшому розгляду проекту про вино на засіданні Комітету.

У комітетських слуханнях взяли участь Голова Комітету Олександр Гайду, заступники голови Комітету Степан Чернявський та Павло Халімон, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, голова підкомітету питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Маргарита Шол, народні депутати України – члени Комітету Тетяна Грищенко, Микола Кириченко, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, заступник Голови Одеської обласної військової адміністрації Дмитро Радулов, перший заступник Голови Одеської обласної ради Олег Радковський, співзасновник ТОВ ПТК «Шабо» Важа Іокурідзе, директор ТОВ ПТК «Шабо» Юрій Шелехов, директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» НААН України Ірина Ковальова, ректор Одеського національного технологічного університету Лариса Іванченкова.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 червня 2024 19:02
17 червня 2024 17:40
17 червня 2024 17:05
17 червня 2024 16:42
17 червня 2024 16:33
17 червня 2024 12:49
17 червня 2024 12:02
17 червня 2024 11:53
17 червня 2024 11:42
17 червня 2024 11:13