22 травня 2024 року у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Стан цифровізації соціальної сфери», під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Комітету Гривка Сергій Дмитровича.

У своєму виступі головуючий зауважив, що стрімкий розвиток суспільних відносин зумовлює використання інформаційних технологій у всіх сферах життя, у тому числі у сфері соціального захисту. Запровадження елементів електронного урядування в повсякденне життя сприяє поліпшенню життя громадян, збільшує довіру до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, зменшує витрату часу фізичним особам для отримання послуги соціального характеру, зумовлює зручність та доступність отримання послуг, зокрема без потреби особистого звернення до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення чи інших інституцій.

Повномасштабне вторгнення рф в Україну стало серйозним викликом для всіх сфер, в тому числі і соціальної сфери, яка опікується найбільш вразливими верствами населення (пенсіонерами, особами з інвалідністю, ветеранами війни, внутрішньо переміщеними особами, багатодітними сім’ями, дітьми-сиротами, особами, які перебувають у складних життєвих обставинах, та іншим категоріями осіб, які мають право на державну допомогу та пільги відповідно до законів).

Цифровізація надання соціальної підтримки громадянам значно спростила механізми оформлення та отримання соціальних допомог. На сьогодні існує дуже багато сервісів та реєстрів, які охоплює соціальна сфера, що зосереджені в управліннях соціального захисту населення в регіонах, органах Пенсійного фонду України, центрах зайнятості тощо.

Одним з пріоритетних завдань Комітету є активізація законопроектної роботи у сфері цифровізації соціальної сфери.

В обговорені взяли участь: Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, заступник Міністра у справах ветеранів Руслан Приходько, директор директорату реінжинірингу публічних послуг Міністерства цифрової трансформації України Зоряна Стецюк, Голова Рахункової палати України Ольга Піщанська, заступник Голови правління Пенсійного фонду України Олександр Малецький, представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України Світлана Глущенко, представники обласних військових адміністрацій, науковці та громадські діячі. Учасники засідання зазначили на важливості та необхідності цифровізації соціальної сфери, обговорили проблемні питання та надали пропозиції до шляхів їх вирішення.

Під час виступу очільниця Міністерства соціальної політики України О.Жолнович зазначила, що «Кейс-менеджмент, який ми опрацьовуємо дозволить у кожному найвіддаленішому селі побачити яких соціальних послуг потребує людина, якщо людина за ними звернеться. І вже ніякий голова сільської/селищної ради не зможе проігнорити цей запит, тому що він буде зафіксований на центральному рівні. І далі ми, вже як Держава, як система, вступимося в захист людини, щоб така послуга була надана».

З презентаційними, інформаційно-аналітичними матеріалами центральних органів виконавчої влади, обласних військових адміністрацій, наукових та громадських організацій можна ознайомитися за посиланням https://drive.google.com/drive/folders/1rljIr-J-S3262lUPf1BCpxnFnUNT1G4M?usp=sharing

 Відеозапис проведеного засідання «круглого столу» - за посиланням: https://youtube.com/live/YZC9DgA3T3s

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 червня 2024 19:02
17 червня 2024 17:40
17 червня 2024 17:05
17 червня 2024 16:42
17 червня 2024 16:33
17 червня 2024 12:49
17 червня 2024 12:02
17 червня 2024 11:53
17 червня 2024 11:42
17 червня 2024 11:13