В рамках реформування законодавства у сфері малих виробництв пива, вина, дистилятів та напоїв медових, яке здійснюється Комітетом з питань економічного розвитку, відбулась зустріч з крафтовими броварями з усіх куточків України. Крафтові виробники пива є частиною малої підприємницької спільноти. Наразі в Україні приблизно 250 крафтових пивоварень, які виробляють близько 3% від загального обсягу пива. Для порівняння - у США понад 5500 крафтових броварів, які сукупно виробляють 12% пива в країні, у Франції – 2500 крафтових пивоварень, у Британії – 1810, у Німеччині – 1512.

«Спочатку думай про мале» - і це не тільки про відповідне європейське законодавство, а ще про ключове гасло Європейського союзу щодо політики підтримки та розвитку мікро-, малого і середнього бізнесу, - розповідає про свою участь у зустрічі Голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Ігор Марчук.

Під час спілкування обговорили складові майбутньої реформи, окреслили основну проблематику, яка хвилює пивоварів та заважає їм активно розвиватись, а також кроки на зустріч, які броварська спільнота очікує від держави задля налагодження нової системи взаємовідношень, заснованої на взаємній довірі й відповідальності!

Українські крафтові броварі готові до нового стандарту співпраці та взаємовідносин, до легалізації виробництва й обігу пива, до виробництва продукції найвищого рівня якості й достойного представлення країни на міжнародних ринках.

На шляху до вступу України в ЄС та відкриття переговорного процесу українські крафтові виробники мають отримати принаймні такий самий пільговий пакет, як і їх колеги в Європі та бути готовими до конкуренції на рівних з європейськими пивоварами. Для цього нам потрібно імплементувати європейські практики в українське законодавство та гармонізувати власне законодавство із європейським, у тому числі щодо принципів оподаткування.

У Директиві ЄС «Про гармонізацію структур акцизних зборів на алкоголь та алкогольні напої» вказано, що знижену ставку акцизного податку можна використовувати до «пивоварних заводів, які є юридично та економічно незалежними від будь-якого іншого пивоварного заводу та виробляють до 20 млн літрів пива на рік».

Насправді ця незначна в масштабах держави підтримка, вкрай необхідна малим пивоварам не тільки для того, щоб вижити в складних умовах сьогодення, а ще й для того, щоб традиції і якість українського крафтового пива, яке броварі на теренах сучасної України почали виробляти ще задовго до відкриття Америки, створювали робочі місця, підвищували стійкість місцевих спільнот, сприяли розвитку сімейного виробництва та суміжних видів бізнесу, пришвидшували зростання місцевої економіки, відновлювання та підвищення привабливості непромислових територій, і, врешті-решт, завойовували світ тому, що все те, що зроблено в Україні є складовою її глобального успіху!"

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30
19 травня 2024 13:15
19 травня 2024 13:00
19 травня 2024 12:30
19 травня 2024 12:00
18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51