24 квітня у приміщенні інформаційного агентства «Укрінформ» Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення провела круглий стіл на тему: «Медіа і ветерани: як знайти порозуміння і забезпечити підтримку». 

До розмови про особливості спілкування з ветеранами та їхні потреби задля повноцінного повернення до суспільного життя долучилися представники ветеранських організацій, громадських об’єднань, державних органів, медіа,  психологи.

Ставлення суспільства до ветеранів багато в чому залежить від медіа - того, якими ми їх бачимо в етерах, на шпальтах, у гаджетах. На третій рік повномасштабної війни Національна рада помічає в інформаційному полі подання необ’єктивної інформації і негативні тенденції до применшення ролі військовослужбовців, зауважила голова медіарегулятора Ольга Герасим’юк. За її словами, можна спостерігати, зокрема, продумані російські впливи, які підривають довіру до сил безпеки й оборони і руйнують спільну згуртованість.

«Ця тема сьогодні дуже підсилюється дезінформаційними атаками. Один із напрямів атак дискредитація ветеранського середовища, наших ЗСУ, мобілізаційних процесів», — зауважила Ольга Герасим’юк.  

Суспільство справді потребує більше чути й бачити ветеранів, погодилась з висловленими тезами перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич. «Шлях ветерана довгий і тернистий. Він насичений випробуваннями та викликами. Цивільне населення України має бути готовим пройти цей шлях разом із ветеранками й ветеранами, адже від нашої підтримки та співпраці один з одним залежить якісна інтеграція учасників і учасниць бойових дій у соціум. Заради нашої безпеки вони віддають найцінніше - здоровʼя та час. Тож ми повинні допомогти їм пройти цей шлях, віддячуючи за ризики, роботу та захист», - прокоментувала народна депутатка.

Голова парламентського Комітету Микита Потураєв додав, що саме медіа «є тією сферою, де мають задаватися стандарти». Досвід соцмереж - емоційний, а на рівні медіа зайві емоції треба відсіювати задля якісної комунікації і порозуміння.

Зараз в державі діє застарілий закон, який визначає поняття «ветеран» і відповідні державні політики. Нині Міністерство у справах ветеранів України працює над його оновленням, аби положення закону відповідали сучасним викликам і потребам, повідомила керівниця відділу взаємодії з громадськими об’єднаннями Єва Арустамян.

Серед рекомендації, що допоможуть медіа більш коректно висвітлювати теми, пов’язані з життям спільноти ветеранів(-ок) війни/ військовослужбовців(-иць), були названі:

не поширювати в інформаційному просторі образливих тверджень, некоректних висловлювань та стереотипів за ознакою належності до спільноти ветеранів(-ок) війни / військовослужбовців(-иць) України;

висвітлюючи життя ветеранів та учасників війни, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, рекомендується дотримуватись принципів різноманіття та інклюзивності, використовувати людиноцентричний підхід;

використовувати нейтральну термінологію і не розповідати більше, ніж є насправді;

утриматись від узагальнень, категоричності та уникати маскувальних слів;

передбачити емоційний баланс: з одного боку, не викликати гіпертрофоване почуття жалю до військовослужбовців, не допускати надмірної драматизації подій і обставин, а з іншого не героїзувати їх понад міру, висвітлювати супутні події війни максимально виважено та об’єктивно;

вживати в матеріалах коректні номінації / термінології.

Рекомендаціями для медіа, особливо військових журналістів, як працювати з пресофіцерами у зоні бойових дій, поділився Ілля Євлаш, речник Повітряних сил Збройних Сил України. Він наголосив на таких аспектах:

бути толерантними та етичними;

не ставити травмівних запитань;

не запитувати воїнів про етичну складову у їхній службі.

Ілля Євлаш також закликав медіа пам’ятати про необхідність досліджувати, уточнювати інформацію і про потребу бути обережними з повідомленнями про загибель військовослужбовців, щоб їхні родичі не дізнавалися про трагічну подію з медіа. Важливо, крім того, убезпечити військових від будь-якої можливості розкриття їхніх особистих даних чи даних про їхні родини.

Про те, як писати про ветеранів / ветеранок, чого варто уникати та на чому більше зосереджуватися, розповіла Юлія Пустова, фахівчиня Українського ветеранського фонду. Зокрема, експертка звернула увагу, що ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) не є проблемою лише ветеранів, і він трапляється не у всіх військових. Тож не варто переносити на всю групу такі узагальнення про можливий стан людей.

До оцінки підготовлених Національною радою пропозицій щодо критеріїв віднесення інформації до дискримінаційної стосовно ветеранів/ветеранок та учасників/учасниць війни долучиться «Veteran Hub». Напрацьовані пропозиції надалі будуть передані органам спільного регулювання, які розроблятимуть кодекси мовлення.

 

Використано фото та текст пресслужби Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Обговорення відбулось у межах проєкту «Компетентні медіа — демократичне і толерантне суспільство». Цей проєкт медіарегулятора спрямований на утвердження в суспільстві толерантного ставлення до осіб і окремих груп українського населення, подолання стереотипних уявлень, поглиблення медіаосвіти і медіаграмотності, сприяння розвитку якісної журналістики та виконанню медіа законодавчих вимог.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43