Відповідно до Плану роботи Комітету з питань екологічної політики та природокористування на період одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання сьогодні, 18 квітня 2024 року, розпочалося виїзне засідання Комітету у Львівській області з розгляду питання порядку денного "Зменшення забруднення транскордонної річки Західний Буг (притока річки Вісла)".

Для участі у засіданні Комітету долучилися представники Львівської обласної військової адміністрації, Львівської обласної та міської рад, Державного агентства водних ресурсів України, Басейнового управління водних ресурсів та Басейнової ради річок Західного Бугу та Сяну, Державної екологічної інспекції України, Пустомитівської територіальної громади, ЛМКП "Львівводоканал" та ЛКП "Зелене місто".

Спершу учасники відвідали Львівське міське комунальне підприємство "Львівводоканал", де ознайомились з роботою очисних споруд м. Львова, які є найбільшим водокористувачем та забруднювачем басейну річки Західний Буг.

У селі Великі Грибовичі ознайомилися з процесом очистки інфільтрату та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Проектом передбачається виконати рекультивацію порушених земель на всій площі полігону твердих відходів м. Львова та відновити прилеглі ділянки. Рекультивація здійснюється у два етапи. Наразі триває технічна рекультивація, виконано 95% робіт відповідно до проекту. Так, тіло звалища виположують та накривають спеціальним технологічним захисним екраном, що дозволить унеможливити потрапляння опадів всередину, а відтак – подальше утворення фільтратів. Передбачена організація відводу фільтратів, що постійно просочуються з підніжжя тіла полігону (середньодобова кількість складає орієнтовно 150 м3), проводиться очистка фільтрату.

Після накриття захисним шаром полігон засипатимуть шаром мінерального ґрунту. Працююча система інфільтрату унеможливлює подальше потрапляння забруднюючих речовин у підземні води і  відповідно у водні обʼєкти, зокрема Західний Буг.

Надалі передбачається біологічна рекультивація, яка включатиме в себе висадження зелених насаджень. За результатами полігон в Грибовичах буде виглядати як великий сквер.

Учасники виїзного засідання Комітету на наступній локації оглянули першу чергу реконструйованих очисних споруд міста Пустомити Львівської області. Загалом тут мають відреконструювати існуючі каналізаційно-очисні споруди для очищення господарсько-побутових стічних вод потужністю 2700 м3/добу. При цьому на об’єкті запровадять сучасні енергозберігаючі технології для зменшення забруднення довкілля. Всі роботи фінансували з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, державного та місцевого бюджетів. Потужності оновлених очисних споруд зараз становлять 1350 м3/добу ІІ чергу робіт планують продовжити у 2024 році.

У Львівському сквері імені Сергія Дмитровського учасники засідання також долучилися до еко-акції «Шевченко єднає Україну» та висадили дуби. Захід присвячено Всеукраїнському дню довкілля, що цього року відзначається 20 квітня.

Засідання Комітету відбувалося у приміщенні Львівської обласної військової адміністрації. До участі у засіданні у форматі відеоконференції змогли доєднатися народні депутати України, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Відповідно до порядку денного засідання Комітету, було заслухано інформацію щодо якості поверхневих вод річки Західний Буг, основних забруднювачів басейну.

Приділено увагу питанню розробленого проекту "План управління річковим басейном Вісли: основні заходи та шляхи досягнення екологічних цілей" (далі - ПУРБ Вісли). Відповідно до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» розпочата та триває процедура стратегічної екологічної оцінки. Наразі тривають транскордонні консультації з Республікою Польща. Громадське обговорення ПУРБ Вісли триватиме до 21 червня 2024 року.

Голова Комітету Олег Бондаренко у своєму заключному слові резюмував щодо плідності засідання, незважаючи на те, що тематика засідання стосувалася забруднення однієї річки, а також наголосив на необхідності вносити необхідні законодавчі ініціативи і ініціювати заходи з метою зменшення забруднення не тільки транскордонної річки Західний Буг, а і всіх водних ресурсів країни. Також Голова Комітету запевнив, що Комітетом постійно ведеться спільна системна з Міндовкілля робота, внаслідок чого ми зможемо перейти до спільних рішучих дій для досягнення відповідних результатів.

Крім того, Голова Комітету Олег Бондаренко подякував очільникам міста Львова та Львівської області за гостинність.

На звершення Голова Комітету Олег Бондаренко закликав всіх виступаючих на засіданні надіслати до Комітету презентаційні матеріали для їх подальшого оприлюднення на сайті Комітету, а також надіслати запити щодо законодавчих змін для їх адресування Мінінфраструктури та до інших центральних органів виконавчої влади.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10