У рамках надання консультативної та методичної підтримки державним органам із використанням Інструменту технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX), у Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг було проведено семінар на тему: «Законодавча база із енергозбереження та енергоефективності» (“Workshop on Legislative framework for energy saving and energy efficiency”), в якому взяли участь народні депутати-члени Комітету, представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), інших ЦОВВ, учасники ринку електричної енергії та ринку газу, міжнародні експерти.

У вітальному слові голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк зазначив, що Комітет провів значну робота в частині адаптації національного законодавства до законодавства ЄС. Він також звернув увагу на важливість впровадження найкращих політик енергоефективності на всіх технологічних рівнях - від виробництва енергії до її споживання.

Голова підкомітету з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб зосередила увагу присутніх на необхідності використання тих механізми, які доступні сьогодні для впровадження енергоефективності, врахувавши інтереси як виробників, так і інвесторів. Вдала політика енергоефективності буде сприяти подоланню «енергетичної бідності».

На семінарі акцентували увагу на забезпеченні енергозбереження у системах передачі та розподілу природного газу та електроенергії. Були обговорені схеми зобов’язань і стимулів, які може запровадити Національний регулятор, щоб спонукати мережевих операторів зменшувати втрати, впроваджувати рентабельні та енергоефективні інвестиції в інфраструктуру та належним чином враховувати енергоефективність і гнучкість мережі.

Програма семінару була корисною для учасників, адже була наповнена інформацією щодо становлення політики енергоефективності у Європейському Союзі, а також містила цікаві практичні аспекти.

Міжнародні експерти: Агіме Гербеті (представник апарату генерального директора Міністерства екології та енергетичної безпеки (Італія) та Доктор Джордж Лоізос (директор зі стратегії та міжнародних зв’язків і керівник відділу електромереж Органу регулювання енергетики, відходів і води (Греція) презентували законодавчу базу Європейського Союзу у сфері енергоефективності, зокрема нову Директиву ЄС 2023/1791 про енергоефективність, ролі регулювання у заохоченні зменшенню втрат у мережах, значенню енергосервісних контрактів (ЕСКО), схем зобов'язання з енергоефективності у Європі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43