Голова Комітету Галина Третьякова взяла участь у засіданні новоствореної Національної мережі «РАЗОМ», що об’єднала підприємства та громадські організації України задля сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю в Україні.

Президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко зазначив, що принципи побудови Національної мережі відповідають принципам Глобальної мережі Міжнародної організації праці «Бізнес та особи з інвалідністю» (The ILO Global Business and Disability Network), яка об’єднує більше 40 країн світу.

Учасники засідання Національної мережі «РАЗОМ» обговорити актуальні проблеми, які виникають у роботодавців при працевлаштуванні людей з інвалідністю, поділитися міжнародним досвідом і передовими практиками інших країн у відповідній сфері.

У своєму виступі Голова Комітету Галина Третьякова подякувала українському бізнесу «за утримання економічного фронту держави» та самовіддану роботу на території України в непростий для неї час.

Пані Третьякова повідомила представникам бізнес-спільноти про напрацювання Верховної Ради України в сфері працевлаштування осіб з інвалідністю, анонсувала реформу процедури отримання інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ), а також відзначила одне з високих досягнень парламенту за останні роки, а саме створення реабілітаційної галузі в Україні. 

Очільниця Комітету, серед іншого, відзначила, що важливим елементом в процесі реалізації права осіб з інвалідністю на працю є компенсація роботодавцям витрат на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю, а також забезпечення осіб з інвалідністю на робочому місці (за потреби) соціальним супроводом, персональним асистентом, перекладом жестовою мовою, тощо. Ці та інші новації пропонуються проектом Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю за реєстр. №5344-д. У січні 2024 року Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти відповідний проект акту у другому читанні та в цілому.

«Законопроект за №5344д, який передбачає суттєве збільшення можливостей для осіб з інвалідністю на ринку праці, дуже важко іде на друге читання. На шляху прийняття законопроекту стоїть стара система, - констатувала Галина Третьякова. - Велика роль в реалізації політики інклюзії та адаптації осіб з інвалідністю в усіх сферах життєдіяльності суспільства відводиться громадським об’єднанням осіб з інвалідністю».

Під час засідання Національної мережі «РАЗОМ» відзначалося також про модернізацію Державної служби зайнятості, яку анонсувала Перша віце-прем’єр-міністр-Міністр економіки України Юлія Свириденко та можливі зміни в процесі адміністрування ЄСВ.

Голова Комітету закликала Національну мережу «РАЗОМ» до активної участі в заходах Комітету та адвокації прав осіб з інвалідністю в парламенті.  

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43