Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Роль жінок в оборонній політиці та безпеці», яку організував Європейський союз жінок.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що в Україні жінки, на рівні із чоловіками, стали на захист своєї країни. «За останні 10 років ми доклали багато зусиль і досягли значного прогресу в тому, щоби жінки могли обіймати високі посади, в тому числі у війську, отримувати високі військові звання. На сьогодні Україна має високий відсоток жінок у Збройних Силах, на рівні з країнами-членами НАТО, в яких багато жінок служать у війську. У нас зараз близько 40 тисяч жінок у ЗСУ на військових посадах, понад 20 тисяч - на цивільних посадах. Близько 16 тисяч жінок мають статус учасниць бойових дій», - сказала голова Комітету. І це, за її словами, великий прогрес у порівнянні з тим, якою була ситуація до 2014-го року. Водночас, все ще дуже мало жінок в українському війську мають високі звання, приміром, полковників, а тим більше генералів. На сьогодні в Україні є лише двоє жінок-генералів, за словами голови Комітету.

Дещо кращою є ситуація в політиці. Кількість жінок у парламенті з 2014 року, коли депутаток було менше 10%, зросла до 21% у нинішньому скликанні Верховної Ради. «Звісно, це не ідеальне представництво жінок у владі, але все ж нас стає більше у політиці, і це добре», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також наголосила, що представництво жінок у громадянському суспільстві є дуже великим. І це серйозне надбання, яке не варто недооцінювати. «Ми маємо зосередити зусилля на тому, як збільшити кількість жінок, які довели свою професійність, спроможність і здатність замістити чоловіків на тих посадах, які були незаповненими з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Багато жінок зорганізувалися, налагодили горизонтальні зв’язки, щоби допомагати війську, багато очолили бізнеси і громади, щоб допомагати своїй країні. Ми об’єднувалися в міжпартійні групи, представниці різних політичних сил у парламенті, щоби разом доносити до політиків і суспільств, що відбувається в Україні, яка допомога нам потрібна», - сказала голова Комітету. І це, за її словами, було потужною дипломатичною силою, бо жінки-політикині - також матері і їхні меседжі резонували перед кожною аудиторією.

«Українські жінки сьогодні борються пліч-о-пліч з чоловіками за свою країну. Тому, без залучення кожної людини, здатної працювати результативно у військовій, оборонній, економічній чи будь-якій іншій царині, ми не зможемо досягти своєї найвищої мети - збереження нації і держави, яка вільна робити свій вибір, жити своє незалежне життя. Сподіваємось у цьому на вашу допомогу - жінок-політикинь, підприємниць, дипломаток зі всього світу, які розуміють цінність людського життя. І розуміють, яким привілеєм є працювати задля покращення рівня життя, а не боротися за своє виживання», - підсумувала голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43
03 травня 2024 11:36
03 травня 2024 11:15