Під час візиту української делегації до Ісландії уряд цієї держави вніс до парламенту п’ятирічний план підтримки України. Сторони обговорили шляхи посилення цього документа.

Про це розповів Керівник групи з міжпарламентських зв'язків з Ісландією, народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Декілька днів ми працювали у столиці Ісландії, Рейк’явіку. Наша парламентська делегація, представники МЗС, Офісу Омбудсмана України провели зустрічі на всіх рівнях: і в парламенті зі спікерами, представниками всіх фракцій, комітетом закордонних справ, і з прем’єр-міністром, членами уряду, президентом Ісландії. Саме під час нашого візиту уряд вніс у парламент п’ятирічний план підтримки України. Ми обговорили з членами уряду та парламенту, як ще можна посилити цей документ, наповнити більшою конкретикою та механізмами підтримки», - зазначив політик.

Він додав, що Ісландія не має власних збройних сил і повністю перебуває під захистом НАТО, тож прямий безпековий договір між нашими державами не може бути підписаний. Ісландія, як і всі цивілізовані держави світу, зараз стоїть поряд із нами, тому й був розроблений план допомоги Україні.

За словами народного депутата, українська делегація також обговорювала з партнерами питання всеосяжної підтримки нашої держави в усіх можливих міжнародних форматах.

«Перше – це адвокування нашого вступу до НАТО. І ми отримали запевнення на всіх рівнях, що Ісландія як держава-засновниця Альянсу буде адвокувати наш вступ до НАТО. Друге – це широка імплементація та підтримка української Формули миру. Особливо ми акцентували на четвертому пункті – поверненні всіх наших заручників, полонених. Ісландія вже долучилася до коаліції з повернення дітей, яку очолюють Канада та Норвегія. Ми також проговорювали можливість долучитися чи навіть розглянути політичне лідерство в питанні повернення саме цивільних громадян України, яких незаконно утримує рф», - сказав парламентарій.

Він нагадав, що Ісландія вже багато робить і надалі робитиме для перемоги України. Зокрема, офіційний Рейк’явік долучився до ІТ-коаліції та коаліції з розмінування. В обох випадках ведеться активна робота, а для більшої взаємодії в цих коаліціях з’явився акредитований дипломат Ісландії в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16