Як повідомив Голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов, народні депутати закінчили роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту №8030, який запроваджує реформу дошкільної освіти, та готові винести його на розгляд парламенту найближчим часом.

«Ми врахували найкращий вітчизняний і світовий досвід, а також євроінтеграційні процеси. Головна ідея – кожна дитина повинна мати можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей», - пояснив голова профільного підкомітету, один з ініціаторів законопроекту

За словами В. Воронова, у законопроекті, зокрема, йдеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження, який буде впроваджуватись у дитячих садках, зокрема сімейних, яслах для дітей від 3-х місяців до 3-х років, а також передбачені мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів.

«Однією з ключових новел є створення Центрів підтримки батьків. У кожній територіальній громаді має бути мінімум один такий центр. Вони надаватимуть батькам педагогічну та психологічну допомогу. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси та семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками», - зазначив В. Воронов.

За його словами, законопроєкт також передбачає формування гідного ставлення до працівників дитячих садочків. Уперше на рівні закону запроваджується:

обов’язкову умову скороченого робочого часу;

обов’язкову щорічну оплачувану відпустку в 56 днів;

помірне педагогічне навантаження;

можливість підвищень посадових окладів з боку громади.

Про необхідність впровадження реформи дошкільної освіти,  для чого Україні потрібна велика реформа дошкільної освіти та яким чином вона допоможе забезпечити майбутній економічний розвиток країни була видана книга «Україна з пелюшок. Новий погляд на ранній розвиток людського капіталу» автором якої є Володимир Воронов.

Під час презентації книги, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк наголосила: «Ми багато працюємо у громадах та обговорюємо процеси відновлення і відбудови. І одне з головних питань, які постають у зв’язку з цим, є питання демографії та людського капіталу. Адже відбудова та майбутній розвиток України залежатиме від нашого найціннішого ресурсу – наших людей. Тому забезпечення якісного раннього розвитку дітей для нас надзвичайно важливе завдання, над яким ми працюємо».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43
03 травня 2024 11:36
03 травня 2024 11:15
03 травня 2024 10:39
03 травня 2024 10:31
02 травня 2024 16:48
02 травня 2024 16:10
02 травня 2024 15:52