Сьогодні, за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова, відбулося засідання круглого столу на тему: «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни».

Відкриваючи зустріч, Голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин наголосив, що питання журналістської етики та журналістських стандартів можуть регулюватися лише й виключно внутрішніми рішеннями органів журналістської самоорганізації. 

«Ключовою ідеєю цього круглого столу було почути про болючі аспекти, пов’язані з роботою журналістів в умовах війни, та етичні виклики, що ставить такий надзвичайний стан», — зазначив Ярослав Юрчишин та додав, що важливим пунктом сьогоднішньої зустрічі має стати наголос щодо невтручання політиків у даний процес. 

Секретар Комітету з питань свободи слова Сергій Швець, зі свого боку,  зазначив, що тема круглого столу є надзвичайно актуальною та неодноразово порушувалася на засіданнях Комітету. Водночас він загострив увагу «на добросовісності журналістів у підході до різних тем і подій щодо зловживаннями журналістами своїх можливостей». Сергій Швець також повідомив, що Комітет свободи слова спільно з Національним банком України розглядають можливість страхування безпеки та здоров’я журналістів під час війни.

Під час обговорення учасники засідання одностайно зійшлись на думці, що питання журналістських стандартів та журналістської етики мають вирішуватись саморегулюючими органами медіаспільноти.

Як зазначив у своєму виступі Голова Комісії з питань журналістської етики Андрій Куликов, саморегуляція є основою відповідальної та якісної журналістики. «Свобода слова часто передбачає свободу нашого власного рішення. І ми силою власного рішення можемо на себе накласти певні обмеження, які, насправді, лише сприяють професійному виконанню службових обов’язків», — наголосив Андрій Куликов.

Зі свого боку, заступник Міністра з питань європейської інтеграції (МКІП) Тарас Шевченко зауважив, що держава має мінімально втручатися у питання саморегулювання діяльності журналістів. 

Водночас член Національної ради України з питань телебачення  і радіомовлення Олександр Бурмагін поінформував, що у Законі про медіа вперше на рівні законодавства з’явились гарантії для саморегулювання, а у Законі про державну підтримку медіа передбачений Кодекс етики українського журналіста, якого мають дотримуватись журналісти. «Ідея була в тому, щоб нагадувати журналістам що ці стандарти є обов’язковими, вони мають певну імперативну силу, якщо ти професійний журналіст», — додав Олександр Бурмагін. 

Не обійшли співрозмовники увагою і тему загрози національній безпеці від соціальної мережі «Телеграм». Учасники круглого столу висловили переконання, що необхідно шукати шляхи для заборони її діяльності в Україні.

Серед іншого, учасники круглого столу зупинилися й на питанні відкритості та прозорості діяльності Верховної Ради України. Так, GR-радник програми USAID «RАДА: наступне покоління» Андрій Шевченко зазначив, що одним із завдань Програми є посилення комунікації Парламенту з виборцями. Директорка громадської організації «Інститут масової інформації» Оксана Романюк також зауважила, що відкритий і прозорий Парламент — це ключовий інтерес українського суспільства.

На завершення заходу, Голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подякував учасникам за участь у круглому столі та зазначив, що на основі висловлених під час обговорення думок і пропозицій, Комітет напрацьовуватиме відповідні рекомендації.

Він також підкреслив, що  Комітет і надалі буде сприяти тому, щоб журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни були на критично необхідному рівні, перш за все, для інформаційної безпеки нашої країни.

«Наш Комітет буде займатися тим, щоби забезпечити ключове, чого від нас потребують наші Збройні Сили України, — інформаційної безпеки й гарантування того, що свобода слова, як один із наріжних каменів демократичних процесів, буде відповідальною та буде дотримуватись балансу потреб безпеки й потреби висловити власну позицію», — підкреслив насамкінець Голова Комітету з питань свободи слова.

Участь у круглому столі взяли представники медіаспільноти,  урядових та громадських  інституцій: Голова правління громадської організації «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт, GR-радник програми USAID «RАДА: наступне покоління» Андрій Шевченко, Програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна», комунікаційний директор Програми USAID «Рада: наступне покоління» Андрій Кулаков, Голова Комісії з питань журналістської етики Андрій Куликов, Заступник Міністра з питань європейської інтеграції (МКІП) Тарас Шевченко, Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін, Членкиня, відповідальна секретарка Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олена Ніцко,  Голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Світлана Остапа, Директорка громадської організації «Інститут масової інформації» Оксана Романюк, Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, Перший секретар Національної спілки журналістів України Аліна Кущ, Заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай.

Довідково: Співорганізаторами круглого столу «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни» стали Програма USAID «RАДА: наступне покоління» та ГО «Інтерньюз-Україна». 

Запис круглого столу: «Журналістські стандарти та професійна етика в умовах війни»


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55