Члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг здійснили робочу поїздку на Черкащину, де провели виїзне засідання щодо розвитку централізованого теплопостачання міст України.

Комунальне підприємство «Черкаситеплокомуненерго» є лідером у впровадженні ефективних заходів з розвитку централізованого теплопостачання.

Окрім ведення основної діяльності - утримання теплових мереж та генерації теплової енергії для опалення та гарячого водопостачання, підприємство займається розвитком розподіленої генерації електричної енергії. Завдяки підтримці міжнародних партнерів - Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) - КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» встановило шість когенераційних установок.

Такі установки генерують електроенергію для власного споживання підприємства, що дозволяє місту мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відключень електроенергії. Крім того, вироблена установками електрична енергія може відпускатись в мережу для інших споживачів, завдяки чому може бути зменшено дефіцит в енергосистемі в пікові години.

«Досвід Черкас є гарним прикладом для всієї України, інші підприємства теплокомуненерго мають перебирати їхній досвід і розвивати галузь», - сказав Голова Комітету Андрій Герус.

Андрій Герус додав, що Комітет зі свого боку надає підтримку у реалізації відповідних проектів та координує взаємодію між USAID та операторами газорозподільних мереж та операторами систем розподілу з метою оперативного приєднання КГУ до газових та електричних мереж.

У 2024 році Проект USAID ПЕБ планує встановити в Україні 91 когенераційну газопоршневу установку, які будуть забезпечувати автономну роботу комунальних теплопостачальних підприємств.

Під час засідання директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась поділився досвідом успішної роботи підприємства, а також зробив презентацію на тему: «Чи можливе прибуткове централізоване теплопостачання?».

У своїй презентації Павло Карась зазначив, що засадами прибутковості централізованого теплопостачання, зокрема є: реалізація заходів з енергетичної ефективності, стовідсотковий облік теплової енергії, можливість регулювання відпуску тепла та тарифна лібералізація.

Ознайомитись з презентацією можна за посиланням: https://bit.ly/49QcG3N  

Під час робочої поїздки народні депутати – члени Комітету відвідали КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», де директор підприємства та представник USAID розповіли про роботу когенераційних установок.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51
17 травня 2024 17:49
17 травня 2024 15:36
17 травня 2024 15:06
17 травня 2024 14:41
17 травня 2024 14:09
17 травня 2024 13:04