Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг на засіданні 21 лютого 2024 року розглянув проект Закону щодо врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності (реєстр. №10393).

Розробка законопроекту зумовлена необхідністю чіткого врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у частині формування та реалізації державної політики, зокрема, у сфері енергетичної ефективності, оскільки, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2023 р. 153 «Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади у сфері енергоефективності» відбувся перерозподіл частини повноважень між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерством енергетики України та Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України.

У законопроекті передбачається, зокрема: визначення термінів «декарбонізація»; «місцевий енергетичний план»; «ціль з декарбонізації»; класифікація місцевих енергетичних планів; запровадження з метою забезпечення енергетичного маркування енергоспоживчої продукції енергетичних етикеток тощо.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності (реєстр. 10393) у першому читанні за основу.

За ініціативою членів Комітету розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо державного енергетичного нагляду (контролю) у сфері теплопостачання (реєстр. №10403) відбудеться після його обговорення на робочій нараді за участю органів місцевого самоврядування та центральних органів виконавчої влади.

Комітет затвердив звіт про роботу Комітету за 10-ту сесію (відповідно до ст. 53 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»).

Комітет також прийняв рішення щодо питань, з яких він не головний.

Зокрема, Комітет пропонує Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва внести проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації (реєстр. №11019) на розгляд Верховної Ради України для прийняття його за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Комітет також пропонує Комітету з питань екологічної політики та природокористування внести проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року (реєстр. №6227) на розгляд Верховної Ради України для його прийняття за основу у першому читанні.

Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування пропонується внести проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення термінології у відповідність із законодавством у сферах містобудівної діяльності та дорожнього господарства (реєстр. №10182) на розгляд Верховної Ради України для прийняття його за основу у першому читанні.

Комітет переніс розгляд кандидатур до складу конкурсної комісії НКРЕКП (відповідно до ст.8 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг»), а також заслуховування інформації директора ПАТ Укрнафта С.Корецького щодо результатів роботи компанії за 2023 рік.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43