Сьогодні не тільки Україна сама про себе говорить, спростовує ті фейки та дезінформацію, яку поширює російська пропаганда і безпосередньо путін, а й інші держави реагують на ці інформаційні випади. Зокрема МЗС Польщі спростувало брехливі заяви кремлівського диктатора щодо початку другої світової війни. Однак роботу щодо пропагування України та українського в усьому світі треба розширювати.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

На її думку, Україні необхідна скоординована політика, щоб російська пропаганда й перекручування історії не мали впливу на іноземців.

«В організації стратегічних комунікацій для пояснення іноземцям, що ж таке Україна, чим вона відрізняється від росії, має бути скоординована політика. І не лише державна політика, адже сьогодні мільйони наших громадян перебувають за кордоном. Вони є амбасадорами України, тож українські чи діаспорні організації можуть і мають частину комунікації брати на себе», - зазначила народна депутатка.

На її думку, важливу роль у просуванні інформації про Україну відіграє так звана культурна дипломатія.

«Гарний приклад – робота Українського інституту, який є частиною МЗС. За час повномасштабного вторгнення рф були відкриті дві філії інституту – у Франції та в Німеччині. Тут можна говорити про певну стратегію на культуру заміщення. Тобто ті майданчики, які раніше надавалися росії, мають надаватися Україні для різних виставок, комунікаційних кампаній», - сказала Євгенія Кравчук.

Також вона додала, що ще одним актуальним напрямком роботи є аналіз інформації про Україну в підручниках держав-партнерів.

«Кілька років тому був великий скандал з італійським підручником з історії, де Крим був відзначений як територія росії, а загалом про Україну було всього дві сторінки загальної інформації без нормальних пояснень. Цю ситуацію треба змінювати, і школярі держав-партнерів мають отримувати широку інформацію про нашу державу. Ми повинні звертатися до цих питань, зокрема під час роботи з колегами-парламентаріями в міжнародних організаціях», - наголосила політикиня.

Вона підкреслила, що на прикладі України добре помітно, як діють авторитарні режими: на наших окупованих територіях росіяни передовсім міняють викладання гуманітарних наук – історії, літератури, забороняють мову.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16