Депутати Верховної Ради 309 голосами підтримали в першому читанні законопроєкт №10337 щодо доброчесного лобіювання. Документ передбачає запровадження статусу лобіста, реєстрацію в реєстрі прозорості, звітування щодо лобістської діяльності тощо. Ухвалення цього документа наближає українське законодавство до норм, що діють у цивілізованих країнах.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

«Станом на сьогодні в Україні процедура лобіювання взагалі нормативно не врегульована. Багато громадян думають, що лобіювання – це про корупцію та узаконення хабарництва. Насправді це не так. Цей законопроєкт врегульовує наступне: якщо якісь особи чи група осіб, маючи свій приватний інтерес, хочуть вплинути на ухвалення того чи іншого нормативно-правового акту, зміну, скасування і т.д., то вони підходять до відповідних ініціаторів, авторів, депутатів, чиновників тощо і спілкуються, переконують. Це може бути й нормативний акт, прийнятий органами місцевого самоврядування», - пояснив політик.

Він уточнив, що всі ці дії мають здійснюватися в межах процедур лобіювання. Право на це матимуть особи, які будуть зареєстровані в реєстрі прозорості.

«Коли ти отримав статус лобіста, зареєструвався, то після того ти отримуєш можливість і гарантії проходити в органи державної влади, проводити спілкування із чиновниками, депутатами, міністрами і т.д., особами, які мають можливість приймати нормативно-правові акти. Більше того, ти як лобіст ще маєш звітувати про свою діяльність: про предмет лобіювання, яке саме питання ти лобіюєш, хто є замовником такого лобіювання, хто заплатив і скільки грошей за це, які дії ти вчинив, із ким зустрічався з чиновників, з ким організовував якісь заходи, кому ти надавав відповідну інформацію, документи, щоб переконати прийняти той чи інший законопроєкт або зміни до законопроєкту. Усе це якраз про прозорість», - наголосив народний депутат.

За його словами, такий механізм впроваджується для того, щоб кожен громадянин мав можливість перевірити, хто про що спілкувався і як намагався вплинути на ухвалення того чи іншого нормативно-правового акту.

Денис Маслов зауважив, що ухвалення законопроєкту про лобіювання є рекомендацією Європейської комісії, а також так званої групи GRECO, поважної інституції, що бореться проти корупції.

«Україна продовжує виконувати рекомендації та свої зобов’язання на шляху до вступу в ЄС. Загалом процедура лобіювання – це світова практика. У США цій процедурі майже 100 років. Є вона у Канаді, у Великій Британії, є тенденції у Європейському Союзі. Зокрема сьогодні в ЄС іде серйозна дискусія про посилення регулювання процедур лобіювання. Усе це для того, щоб представники різних компаній, що мають приватний інтерес, чи навіть представники інших держав, зокрема таких як рф, напряму або через підконтрольні їм організації не впливали на прийняття рішень політичними суб’єктами всередині ЄС. І тут ми йдемо в унісон з практикою Євросоюзу», - сказав парламентарій.

Він додав, що після того, як ЄС ухвалить єдині стандарти, ми імплементуватимемо відповідні дзеркальні норми в Україні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43