На своєму засіданні 8 січня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про музеї та музейну справу» щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду (реєстр. №10361).

Попередньо, у жовті 2023 року, відбулася розмова Президента України Володимира Зеленського з Прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, за результатами якої дійшли домовленості добудувати Музею Голодомору-геноциду за фінансової допомоги Канади. Задля законодавчого супроводу цього процесу, передусім створення умов для забезпечення контролю за діяльністю Національного музею Голодомору-геноциду в умовах повномасштабного вторгнення, Кабінетом Міністрів України було внесено відповідний законопроєкт.

Під час засідання Комітету т.в.о Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв розповів, що йдеться про фінансування у розмірі орієнтовно 15 мільйонів канадських доларів. «Ми раді тому, що є ресурс, який ми можемо спрямувати на добудову цього об’єкта, дуже важливого для нас як з політичного, так і з науково-музейного боку», - сказав Ростислав Карандєєв.

Крім того, у результаті ухвалення законопроєкту в Музеї з’являться наглядова та експертна ради, до складу яких увійдуть представники фахових та наукових груп, міжнародних організацій закордонних українців і нащадки жертв Голодомору.

Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити законопроєкт за реєстр. №10361 за основу зі скороченням строку подання поправок і пропозицій наполовину.

Другим питанням винесли на розгляд проєкт Постанови про встановлення в Україні святкового дня - День подяки Богові (реєстр. №10371). В обговоренні питання взяв участь перший автор законодавчої ініціативи - народний депутат Віктор М’ялик. Святкувати День подяки Богові пропонується в останню неділю вересня. «Вибір цього дня у році для святкування Дня подяки Богові пояснюється традиційним для українського народу звичаєм збиратися разом після збору врожаю та дякувати Богові за родючість землі, зібраний з полів хліб та добробут кожної родини», - йдеться у пояснювальній записці.

Комітет більшістю голосів рекомендував Українському Парламенту прийняти відповідний проєкт Постанови за основу та в цілому (н.д. В.В’ятрович та О.Кабанов - утрималися). За словами голови Комітету Микити Потураєва, цей проєкт має об’єднавчу мету стосовно всіх вірян, незалежно від релігійних конфесій, і показує, що свобода совісті є одним з наріжних каменів української державності.

Третім питанням обговорили проєкт Постанови про вшанування пам’яті Захисників та Захисниць України, учасників добровольчих формувань та цивільних осіб, які були страчені, закатовані або загинули у полоні (реєстр. №10188). Проєкт Постанови надалі буде опрацьовано профільним підкомітетом з питань національної та культурної пам’яті. «На законодавчому рівні ми маємо поставитися до цього людського болю і горя не просто з емпатією, а ще і з відповідальністю», - наголосив Микита Потураєв.

Аудіозапис засідання - за посиланням.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16