"Головна робота народного депутата України – це розробка та прийняття законів, які сприятимуть зростанню економічних показників, наповненню бюджету, розвитку та процвітанню нашої країни. А також – впровадження реформ, які, поміж іншого, є головною умовою для нашого вступу в Євросоюз, - зазначає Олексій Мовчан.

За цей рік зроблено чимало. І ми маємо результат – лідери ЄС ухвалили рішення про початок перемовин щодо вступу України до Євросоюзу. Вони високо оцінили нашу величезну роботу в сфері законодавства та реформ, які ми впроваджували протягом останніх років."

Парламентарій розповів про основні законопроєкти, над якими плідно працював разом з командою, колегами по Комітету з питань економічного розвитку, депутатами з інших комітетів та різними експертами протягом 2023 року, зокрема про проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами" (реєстр. №8311).

"Зараз спостерігаємо ефективну дію санкційної політики нашої держави – майно агресора стає власністю України. І це чудово! Але є один нюанс, ложка дьогтю у цій бочці меду – складна процедура приватизації власності російських олігархів. Своїм законопроектом №8311 я пропоную всю цю процедуру полегшити і спростити, - повідомляє О.Мовчан.

Тобто усе, що держава забирає у росіян, треба швидко продати, а гроші відправити на потреби оборони або на відновлення знищених міст і житла.

Крім того, в цьому документі закладалася кардинальна реформа АРМА – Агентства з розшуку та менеджменту активів. Там ми пропонували запровадити прозорий продаж арештованих активів та прозоре управління ними.

Головна мета документу – пришвидшення отримання доходу від арештованого майна та майна підсанкційних осіб, резидентів країни агресора або колаборантів, яким вони володіють в Україні. Це величезний ресурс, і його ефективне використання може стати серйозним внеском в нашу перемогу. Адже мова йде про активи, вартістю в мільярди гривень, які вже були та можуть бути вилучені й мають працювати на користь країни - прозоро та максимально ефективно.

Наразі проект Закону очікує розгляду. Цей законопроєкт – одне із моїх найулюбленіших явищ в політиці, коли активне його просування і лідерство спричиняють тектонічні зміни в системі. Так, за цей рік було призначено нового очільника АРМА, змінено процедури продажу і управління арештованими активами через "Прозорро.Продажі" на рівні постанов Уряду. А продаж санкційного майна вже переведено на прозору спрощену систему іншим законом мого ж авторства.

Фактично законопроект досяг своїх цілей так і не ставши законом."

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

08 травня 2024 19:38
08 травня 2024 17:24
08 травня 2024 17:18
08 травня 2024 16:10
08 травня 2024 16:07
08 травня 2024 15:28
08 травня 2024 15:06
08 травня 2024 12:40
08 травня 2024 12:15
08 травня 2024 09:00