2023 рік, серед іншого, ознаменувався офіційним початком переговорів про вступ України до ЄС. До реалізації євроінтеграційного шляху держави долучився і Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Робота Комітету насамперед полягала у гармонізації українського законодавства з європейським.

Зокрема, з метою імплементації Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги, наприкінці минулого року Парламент ухвалив Закон України «Про медіа». Цей акт спрямований на законодавче забезпечення реформи медійної галузі, яка передбачає посилення ролі незалежного медіарегулятора, зменшення  ролі приватного інтересу у сфері тощо.

Другим етапом імплементації Директиви (в частині запровадження європейських правил щодо поширення комерційної інформації)  стала тривала діяльність Комітету з напрацювання та підготовки євроінтеграційного законопроєкту про рекламу. Відповідний Закон України (№3136-IX) Верховна Рада ухвалила 30 травня 2023 року.

Також члени Комітету подавали свої пропозиції до євроінтеграційного Закону України «Про захист прав споживачів» (вдалося забезпечити надійний захист права на отримання інформації про товари та послуги українською мовою) і Закону України щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України (зокрема, обстоювали позицію, аби нововведення закону не поширювалися на російську мову як мову держави-агресора).

Не менш важливою темою, яку Комітет не випускав і не випускає з уваги, є захист прав українських дітей. Так, у 2023 році Українським Парламентом прийнято Звернення до парламентів та урядів іноземних держав і міжнародних організацій щодо засудження примусової депортації українських дітей. Проєкт Звернення ініційовано членами Комітету.

На спільному засіданні профільних підкомітетів розглядали питання виплат на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на тимчасово окупованій території України, території рф. Комітет гуманітарної та інформаційної політики був одностайним у своїй позиції щодо продовження таких виплат, наголошував на розробленні механізму повернення статусних дітей на підконтрольну територію України. У підсумку було дано доручення Уряду активізувати роботу щодо повернення українських дітей. 15 грудня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №1310, якою регулюється окреслене питання.

Крім того, Комітет активний в культурній площині. З основного - Верховна Рада України ухвалила як Закон проєкт щодо впровадження і ведення електронних реєстрів у сфері культури. Нещодавно відбулась офіційна презентація Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У відкритому доступі буде інформація про більшість пам’яток: як державного, так і місцевого значення; як про відомі, так і про нововідкриті.

272 голосами Парламент прийняв в цілому, з урахуванням висновку Комітету, законопроєкт щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг. Цей крок дав зелене світло книжковим сертифікатам в «Дії» та субсидіям на оренду приміщень під книгарні.

У порядку денному також політика національної пам’яті. У зв’язку із 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 рр. ухвалено Заяву Верховної Ради України із закликом до міжнародних організацій та парламентів держав світу щодо визнання Голодомору злочином геноциду Українського народу.

Опрацьовано проєкт Постанови про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2024-2025 роках. Наступні два роки на державному рівні відзначатиметься багато дат та ювілеїв постатей, знакових у творенні української держави: від часів Київської Русі до сьогоднішньої війни.

2 травня 2023 року ухвалено Постанову «Про Заяву Верховної Ради України "Про використання політичним режимом російської федерації ідеології рашизму, засудження засад і практик рашизму як тоталітарних і людиноненависницьких"».

Вагома частина роботи триває на міжнародній арені. Питання повернення українських дітей та збереження культурних об’єктів України народні депутати, що входять до складу Комітету, систематично порушують в ПАРЄ та ОБСЄ.

Комітет плідно співпрацює з Комітетом культури Сейму Литовської Республіки. Ця держава чи не найкраще розуміє українців з огляду на історичні аспекти територіальну та близькість до рф, зазначають у Комітеті. Так, 13 грудня відбулось спільне засідання Комітетів, на якому українські парламентарі обмінялися досвідом і ефективними практиками з колегами із Литовського Сейму.

Це частина питань, із якими Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики працював у 2023 році. Детальні звіти про його роботу можна переглянути на сайті.  

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16