Протягом 2023 року Комітетом була проведена робота з розгляду та підготовки ряду законопроектів, які Верховна Рада України прийняла як закони:

 

Закон України 3245-IX «Про внесення змін до деяких законів України у сфері електронних комунікацій щодо визначення періоду дії норм та положень, пов’язаних з правовим режимом воєнного стану» прийнято Верховною радою України 13.07.2023.

Протягом 2022 року було розроблено та прийнято необхідну законодавчу базу, яка забезпечила діяльність сфери електронних комунікацій в умовах воєнного стану. Зазначений Закон вносить  уточнені уніфіковані зміни до відповідних законів галузі для уникнення ситуації різного правозастосування норм законів у сфері електронних комунікацій, пов’язаних з дією правового режиму воєнного стану.

 

Закон України 3284-ІХ «Про використання доменних імен в спеціальному публічному домені .gov.ua» прийнято Верховною радою України 28.07.2023.

Домен GOV.UA є спеціальним публічним доменом, в якому реєструються та делегуються органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування доменні імена.

Закон встановлює вимоги щодо розміщення елементів інформаційно-комунікаційних систем, а також щодо власників таких систем, встановлює суб’єктів відносин та особливості використання доменних імен у спеціальному публічному домені .gov.ua.

 

Закон України 3343-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного управління і регулювання при наданні хмарних послуг» прийнято Верховною радою України 23.08.2023.

Прийнятий Закон важливий для користувачів та  надавачів хмарних послуг, оскільки він забезпечує покращення управління безперервністю надання послуг, якість послуг, управління безпекою та захистом даних, захист інформації в системі хмарних обчислень від внутрішніх та зовнішніх загроз, кібератак, що є надзвичайно актуальним, особливо в період воєнної агресії.

Ці зміни сприяють удосконаленню державного управління і регулювання при наданні хмарних послуг.

 

Також протягом 2023 року Комітетом були підготовлені, та наразі очікують розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України такі законопроекти:

№9593 «Про внесення змін до статті 115 Закону України "Про електронні комунікації" (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)».

Зазначений законопроект розроблено з метою недопущення демонтажу електронних комунікаційних мереж чи їх частин в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, окрім як за рішенням постачальника електронних комунікаційних мереж або послуг чи за рішенням суду, оскільки наслідком таких дій може бути припинення надання електронних комунікаційних послуг населенню, органам влади, в тому числі регіональним, органам місцевого самоврядування, на об’єкти критичної інфраструктури тощо.

 

10068 «Про Єдиний соціальний реєстр».

Цей законопроект спрямований на врегулювання питань наповнення, функціонування та адміністрування Єдиного соціального реєстру як централізованої системи, призначеної для збереження та обліку електронних даних отримувачів усіх видів соціальної підтримки, що передбачена законодавством.

 

№10265 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу».

Це євроінтеграційний законопроект, який імплементує європейське законодавство з роумінгу. Після його ухвалення Україна зможе приєднатися до єдиної роумінгової зони з ЄС Roam like at home. Завдяки йому українці зможуть користуватися домашніми тарифами мобільного зв’язку подорожуючи країнами Євросоюзу, а європейці, відповідно, під час перебування в Україні. Також він покращить інвестиційний клімат для бізнесу у сфері електронних комунікацій.

 

10273 «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національної системи конфіденційного зв’язку та Національної електронної комунікаційної мережі».

Законопроект створює правові основи функціонування Національної системи конфіденційного зв’язку та Національної електронної комунікаційної мережі в умовах використання новітніх технологій і приводить термінологію у відповідність до Закону України «Про електронні комунікації».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10