Зокрема, Верховною Радою були ратифіковані надважливі угоди між Україною та Європейським Союзом, такі як:

• Угода між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу "Цифрова Європа" (2021-2027) (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41298).

Ратифікація цієї Угоди створює передумови для участі України в Програмі Європейського Союзу, яка надає додаткові стимули і можливості, в тому числі фінансові, для цифрової трансформації пріоритетних галузей та сфер суспільного життя, розвитку цифрової економіки, ІТ бізнесу, штучного інтелекту, суперкомп’ютерів, підвищенню цифрових навичок громадян. Окрім цього, участь у Програмі сприяє приєднанню України до Єдиного цифрового ринку ЄС шляхом отримання Україною режиму внутрішнього ринку з ЄС у сфері телекомунікаційних послуг та поступовій інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС.

• Угода між Україною та Європейським Союзом про участь України в "Митниці", Програмі Союзу для співробітництва в митній сфері (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41767).

Угода є основою для співробітництва між Україною та Європейським Союзом у підтримці митного союзу та митних органів, які працюють разом та діють як одне ціле. Цілі “Митниці”, Програми Союзу для співробітництва в митній сфері полягають у захисті фінансових та економічних інтересів Союзу і його держав-членів, забезпеченні охорони та безпеки в межах Союзу і захисті Союзу від недобросовісної та незаконної торгівлі й водночас підтримці законної комерційної діяльності.

• Угода між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, з іншого боку, щодо участі України в програмі Європейського Союзу “Єдиний ринок” (2021-2027) (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41991)

Ратифікація Угоди забезпечує участь України у Програмі, яка надає додаткові стимули та можливості, у тому числі для підвищення конкурентоспроможності бізнесу, зокрема МСП, створення та поширення високоякісної європейської статистики в Україні. Участь України у Програмі дозволяє посилити співпрацю України з ЄС, що є особливо актуальним з огляду на євроінтеграційні процеси.

• Угода між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Союзу (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42685)

Ратифікація Угоди дозволяє повноцінно співпрацювати з Союзом у галузі цивільного захисту. Участь України (МВС, ДСНС) у Механізмі цивільного захисту Союзу, сприятиме зміцненню спроможності України у сфері попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного, техногенного та військового характеру на національному і міжнародному рівнях із залученням національних сил держав-членів Союзу за підтримки Координаційного центру реагування на надзвичайні ситуації Механізму ЄС, а також сприятиме координованому наданню гуманітарної допомоги постраждалому населенню.

• Угода між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України у програмі Союзу "Механізм "Сполучення Європи" (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43091)

Укладання Угоди дозволяє Україні приєднатись до участі у програмі Союзу “Механізм “Сполучення Європи”, метою якої є побудова, розвиток, модернізація транс’європейських мереж у транспортній, енергетичній та цифровій галузях і сприяння транскордонному співробітництву в сфері відновлюваної енергетики, беручи до уваги довгострокові зобов’язання щодо декарбонізації та цілі підвищення європейської конкурентоспроможності. Участь України у програмі дозволяє залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов’язаних транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10