13 грудня 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики провів засідання з Комітетом культури Сейму Литовської Республіки.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв привітав колег та висловив сподівання на подальшу комунікацію. «Дуже  раді, що можемо представити нашу діяльність і обговорити напрямки співпраці. Ми переконані, що всі складнощі, які сьогодні є щодо початку переговорів про членство України в ЄС, будуть подолані, і переговори ці розпочнуться. Це буде означати, що держава матиме багато роботи, і що досвід колег з Литви у цьому процесі дуже важливий та корисний, адже вони цей шлях вже проходили», - сказав парламентар.

Голова Комітету культури Сейму Литовської Республіки Вітаутас Юозапайтіс наголосив, що очолюваний ним Комітет і держава  загалом  докладають максимум зусиль для допомоги українцям та у протидії зазіханням російської федерації. «Те, що ми разом на цій зустрічі показує, що надія нікуди не зникає. Ми підтримуємо всі шляхи інтеграції України в ЄС та НАТО», - наголосив Вітаутас Юозапайтіс.

Зі свого боку Міністр культури Литви Сімонас Кайріс згадав ефективну роботу Люблінського трикутника, до якого входять Польща, Литва, Україна; підкреслив, що в сучасних реаліях дезінформація дійсно може і має трактуватися як зброя, а пропагандистські мовники можуть бути об’єктом для економічних санкцій. Крім того, Міністр культури розповів, що Литва зробила великий стрибок у контексті свободи преси, а державні видатки на оборону збільшили до рекордних показників. За його словами, «життєдайна економіка» дозволяє збільшувати фінансування культурної сфери також.

«Ставлення Литовської Республіки до культури, до традицій, до тих надбань, які є в Литві, сьогодні важливі для нас як приклад того, що, спираючись на культуру, на своє минуле, ми можемо так само продемонструвати досягнення в імплементації європейських норм, запровадити на законодавчому рівні дотримання європейських цінностей, йти нога в ногу з усією родиною країн Європи», - сказав т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Він повідомив, що спільно з Литовською Республікою реалізується декілька спільних проєктів для українських громадян за кордоном, водночас ця робота має бути посилена. Зокрема, на засіданні йшлося, що у Литві діють курси з вивчення і українською, і литовської мов для громадян України, які вимушено покинули свої домівки. Про це поспілкувались за участю Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Долучились до розмови і представники Національної суспільної телерадіокомпанії України та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Голова наглядової ради АТ «НСТУ» Світлана Остапа розповіла про ініціативу литовської влади у квітні 2022 року транслювати «Українське радіо» у середньохвильовому діапазоні зі своєї території. Завдяки цьому громадяни на тимчасово окупованих територіях України можуть чути українське радіо. Голова правління АТ «НСТУ» Микола Чернотицький поінформував про реалізацію проєкту — спільного розслідування семи європейських мовників про події на тимчасово окупованих територіях України.

Загалом порядок денний засідання містив такі питання:

- культурна державна політика (джерела фінансування) та захист національного культурного простору;

- мовна державна політика (чинне законодавство) та мовна ситуація в Литовській Республіці;

- інформаційна політика: протидії дезінформації, виявлення та припинення поширення дезінформації, механізми зменшення впливу дезінформації на громадську думку;

- національна кінематографія: шляхи фінансування, співпраця;

- підготовка до імплементації закону про цифрові послуги (Digital Services Act) та Європейського акту свободи медіа (Media Freedom Act).

Під час основної частини зустрічі народні депутати України та представники українського Уряду ознайомились із досвідом Литовської Республіки щодо обмеження російського впливу в інформаційній галузі та у діяльності релігійних організацій, обговорили можливу допомогу Литви у питаннях відновлення української культурної спадщини «на модерних принципах», з ідейним переосмисленням. «Зробити так, щоб культура була джерелом енергії для прогресу країни, щоб культурна спадщина генерувала навколо себе цілі екосистеми, в яких би розвивався бізнес, туризм тощо», - окреслив Микита Потураєв.

Народні депутати України та представники українських інституцій відзначили послідовну та непохитну підтримку України з боку Литовської Республіки і висловили вдячність народу дружньої країни за свідому позицію у боротьбі з агресором.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16