Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС виступила на сесії конференції COSAC, присвяченій ситуації в Україні та її відносинам з ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Іспанському головуванню в ЄС за те, що питання України вони тримали у фокусі протягом минулих шести місяців своєї роботи. Вона зауважила, що цими днями Україна вшановує жертв Голодомору - геноциду, який російська радянська влада влаштувала проти українського народу 90 років тому. «Якщо б світ мовчки не спостерігав, як помирають люди від голоду у центрі Європи, якщо б більшовицький режим був покараний так само, як і нацистський - можливо, ми б зараз мали інший світ», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Сьогодні, за її словами, російська федерація так само здійснює геноцид проти українського народу. Змінилося лише ім’я диктатора. Голова Комітету подякувала всім європейським парламентам за вшанування пам’яті закатованих внаслідок Голодомору українців і за визнання його геноцидом проти українського народу та закликала інші парламенти, які ще не ухвалили відповідні резолюції - зробити це.

 

Сьогодні, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна бореться за ті цінності, в які вірить увесь вільний світ - свободу, гідність, верховенство права, можливість самим обирати своє майбутнє та будувати вільну, заможну країну. Вона закликала європейські парламенти робити усе можливе, щоб продовжувати підтримувати Україну, насамперед, зброєю. Бо саме так Україна, а разом з нею і її союзники, можуть перемогти росію: «Ми українці мріємо про те, щоби зосередитися виключно на європейській інтеграції, на трансформації нашої країни, на соціальних питаннях та політиці довкілля. Але щоб мати можливість це реалізовувати ми маємо спершу перемогти росію». Замороження конфлікту, за її словами, щоб дати можливість монстру перегрупуватися і напасти знову чи торгівля територіями України заради так званого миру, насправді ніякого тривалого миру не принесе. «Ми не повинні боятися перемогти росію. Бо страх - це саме те, що підживлює цього монстра. Цей монстр зараз атакує ваші країни в різні способи, перетворюючи міграцію на зброю, використовуючи дезінформацію, підтримуючи радикалів», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Путін, за її словами, у 2021 році дуже чітко дав світові зрозуміти чого він прагне. А саме - повернути кордони 1997 року. «Якщо ви, дорогі колеги, не хочете поминати своїх найкращих синів і доньок у майбутньому, як ми це робимо зараз щодня, - допоможіть нам. Збільшіть підтримку України, допоможіть нам перемогти російську федерацію», - сказала голова Комітету.

 

Вона також закликала європейських партнерів підтримати євроатлантичну інтеграцію України і запросити нашу державу до НАТО на наступному саміті у Вашингтоні: «Тому що, надсилаючи росії сигнал про те, що Україна не може стати членом НАТО допоки триває війна - ви даєте, таким чином, їй привід робити все, щоби ця війна тривала вічно». Вона закликала, натомість, проявити рішучість і ухвалити чітке рішення про членство України в НАТО.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зауважила, що надання Україні статусу кандидатки на вступ до ЄС було тектонічним зсувом у політиці Євросоюзу. Вона висловила сподівання, що вже цього року ЄС ухвалить рішення про відкриття переговорів з Україною і стане справді геополітичним гігантом. «Я сподіваюся, що кожен європейський уряд підтримає у грудні ще одне історичне рішення… Ви допомагаєте Україні не з благодійності. Ви робите вагомий внесок у безпеку своїх країн, своїх народів. І ми разом будуватимемо вільну, заможну, демократичну і сильну Європу», - підсумувала голова Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 16:08
29 квітня 2024 15:29
29 квітня 2024 14:21
29 квітня 2024 13:58
29 квітня 2024 13:14
29 квітня 2024 13:05
29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48