Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук зустрілися з представниками Генерального директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення (DG Near) Європейської Комісії.

Іванна Климпуш-Цинцадзе та Вадим Галайчук привітали рекомендацію Європейської Комісії щодо відкриття перемовин про членство України в Європейському Союзі. Під час зустрічі обговорили виконання Україною додаткових чотирьох рекомендацій у контексті прогресу щодо членства в ЄС. Перша рекомендація стосується збільшення штату НАБУ. Друга — боротьби з корупцією. Третя і четверта — Україна має ухвалити закон, що регулює лобіювання відповідно до європейських стандартів, а також закон, що стосується рекомендацій Венеційської комісії. «Це була деталізована і глибока зустріч стосовно подальшого механізму реалізації всіх кроків — як і що має відбуватися за умови, якщо Європейська Рада ухвалить позитивне рішення щодо відкриття перемовин про членство. Є спільне розуміння того, що за умови позитивного рішення Європейської Ради, для того, щоби просуватися далі Україна повинна протягом найближчих місяців завершити виконання чотирьох додаткових елементів та рекомендацій, які надала Європейська Комісія в контексті виконання семи умов», — сказала голова Комітету.

Вона наголосила на важливості ухвалення Механізму підтримки України Європейським Союзом «Ukraine Facility». «Наскільки ми знаємо, Уряд представив Єврокомісії план України, необхідний для погодження цього механізму. Комітет з питань інтеграції України до ЄС планує ознайомитися з деталями цього плану на одному з найближчих засідань. Сподіваємось почути від Уряду ґрунтовне представлення цього плану», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Директорка зі зв’язків із Україною DG Near Анна Ярош-Фріс, яка є також Головою Секретаріату багатосторонньої координаційної платформи донорів для України зазначила, що відкриття перемовин про членство України в Європейському Союзі є історичним моментом та свідченням того успіху, якого Україна змогла досягти. Вона висловила сподівання, що Європейська Рада ухвалить позитивне рішення щодо відкриття перемовин про членство України в Євросоюзі. Анна Ярош-Фріс заявила, що Єврокомісія готова активно включатися у змістовну роботу щодо проведення аналізу відповідності українського законодавства європейському, щодо опрацювання рамки перемовин, а також щодо підготовки бази для практичного втілення процесу відкриття перемовин про членство в ЄС.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС також наголосила на важливості відокремлення процесу євроінтеграції нових членів від внутрішніх реформ в Європейському Союзі. Вона зазначила, що нові країни, які прагнуть приєднання до Євросоюзу, не повинні стати заручниками внутрішніх перетворень в ЄС.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43