Позитивний звіт Єврокомісії щодо початку переговорів про вступ України до ЄС засвідчив, що і Президент, і Верховна Рада, і всі органи влади змогли мобілізуватися у питаннях виконання рекомендацій ЄС та Єврокомісії та ухвалили всі необхідні закони. Так само ми маємо діяти далі: не змарнувати час і змінити країну. Ми вже є частиною об’єднаної Європи, а згодом станемо нею і формально.

Про це заявив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

«Звіт Єврокомісії вже опублікований. Він абсолютно позитивний. Тепер очікуємо засідання Європейської Ради, яка має ухвалити рішення про відкриття перемовного процесу з Україною, а далі ми перейдемо зі статусу кандидата у перемовний процес. І це не лише про узгодження технічних регламентів та норм законодавства, проведення реформ тощо. Це насправді ще й про гроші, про пакети підтримки для України, відкриття інфраструктурних фондів країн ЄС. Це для нашої країни надзвичайно важливо і під час війни, і після нашої перемоги під час відбудови», - зазначив політик.

Водночас, за його словами, Україна також може багато чого дати Євросоюзу, поділитися своїми напрацюваннями.

«У звіті Єврокомісії, зокрема, відзначаються наші досягнення в галузі цифровізації. Для всіх українців очевидно, що у нас рівень цифровізації набагато кращий, ніж у країнах ЄС. Те ж стосується банкінгу. Думаю, і в безпековій частині багатьом європейським державам є чого повчитися в України», - наголосив парламентарій.

Він також висловив упевненість у тому, що шлях України до ЄС не розтягнеться на десятки років.

«Те, що робить Україна навіть під час повномасштабної війни, - безпрецедентно. Про це говорять очільники ЄС, європейські політики, наші партнери. У їхніх виступах постійно лунають такі фрази як «безпрецедентний рух реформ», «вражаючий рух реформ» тощо. І основу, базис, без якого не може бути розвитку, Україна вже заклала», - сказав народний депутат. 

Він додав, що надалі дуже важливо, щоб під час проведення переговорів із ЄС Україна сформувала високофахову команду перемовників із кожного напряму.

«Саме ці люди у процесі переговорів повинні максимально відстоювати інтереси українських громадян та вітчизняного бізнесу. Особливо це буде актуально в економічних питаннях, адже ми маємо захистити нашого внутрішнього виробника, дати можливість нашій економіці розвиватися, відновлюватися після війни», - підсумував Денис Маслов. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43
03 травня 2024 11:36
03 травня 2024 11:15