Як після Перемоги відновити справедливість для жертв війни? Які виклики будуть в українському законодавстві після деокупації територій? Яка роль "перехідного правосуддя" для нормалізації ситуації в повоєнний період? Ці та інші питання стали предметом обговорення під час зустрічі.

Відкрили захід Голова Комітету Сергій Іонушас спільно з в.о. Голови Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні Мора О'салліван. У своїх виступах вони зазначили, що запорукою миру, правопорядку та захисту порушених прав має стати перехідне правосуддя.

Заступниця Голови Комітету Галина Михайлюк розповіла про роботу з міжнародними партнерами та поінформувала про важливість імплементації норм міжнародного гуманітарного права.

Перший заступник Голови Комітету Анлрій Осадчук приділив особливу увагу питанню відповідальності за колабораціонізм.

У заході також взяли участь заступники Голови Комітету Максим Павлюк, Григорій Мамка, Вячеслав Медяник, голови підкомітетів Юлія Яцик, Олександр Бакумов, Владлен Неклюдов, члени Комітету Володимир Арешонков, Володимир Захарченко та Олександр Куницький, які долучилися до обговорення правосуддя перехідного періоду.

Віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук поінформувала присутніх про створення реєстру порушень міжнародного гуманітарного права та ознайомила присутніх із специфікою його застосування.

Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева наголосила на важливості підготовки українського законодавства та правової системи для реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Міжнародні експерти EUAM поділилися досвідом щодо особливостей застосування перехідного правосуддя.

Інформативною, з практичної точки зору, була панель "Інсайти з деокупованих територій" під час якої, прокурор Снігурівського відділу Баштанської окружної прокуратури Миколаївської області Світлана Корженко ознайомила учасників круглого столу з проблемними аспектами застосування діючого законодавства на деокупованих територіях.

У заході взяли участь Віце-прем'єр-міністр України - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Верещук Ірина, Постійний Представник Президента України в АР Крим Ташева Таміла, заступник Міністерство юстиції України Олександр Банчук, Перший заступник Генерального прокурора Хоменко Олексій, суддя Касаційного кримінального суду Верховний Суд Мазур Микола, заступник начальника ГСУ Національна поліція України Пантелеєв Сергій, керівниця Дослідницького центру перехідного правосуддя (RCTJ) та доцентка кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Сенаторова Оксана, Заступниця голови Моніторингова місія ООН з прав людини / UN Human Rights Monitoring Mission Ноель Калхун, а також представники Служба безпеки України, Державне бюро розслідувань, Міністерства аграрної політики та продовольства України

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43