2 листопада 2023 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики перегляну свій висновок до проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг (реєстр. №9568). Ключова зміна стосуватиметься книжкових видань, на які не поширюється заборона щодо ввезення на митну територію України та/або розповсюдження на її території книжкових видань, що містять твори, автори яких є або були громадянами держави-агресора. Комітет рекомендує Верховній Раді України ухвалити цей проєкт за основу та в цілому з пропозиціями Комітету.

Також на засіданні обговорили нещодавно анонсовану Європейською Комісією чотирирічну програму фінансової допомоги для відновлення, відбудови та модернізації України. До розгляду питання долучилась заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Запропонований ЄС Фонд допомоги Україні передбачає реалізацію нового інструменту під назвою Ukraine Facility. За допомогою цього Фонду протягом 2024-2027 років Україні планують виділити 50 млрд євро як гранти та позики на програми відновлення і повоєнного розвитку. На сьогодні Уряд здійснює підготовку змістової частини проєкту Українського фонду для передання її до Європейської комісії, і відповідальним за це визначено Міністерство економіки України. Тобто Уряд у процесі підготовки концепції (Ukraine Plan), яка обґрунтує на які саме цілі планують спрямувати європейське фінансування.

Під час обговорення Комітет звернув увагу запрошених на роль і місце культурних та креативних індустрій у розвитку людського капіталу в повоєнній Україні. З огляду на це Комітет надішле лист до Міністерства економіки України, аби роль сектору культури і креативних індустрій також була належно врахована у проєкті Концепції. У своєму висновку Комітет зазначає, що до повномасштабного вторгнення сфера культури та креативних індустрій генерувала приблизно 4% ВВП України, маючи один з найвищих мультиплікаторів доданої вартості з-поміж інших секторів економіки (2,2 на 2020 рік, проти 2,1 в будівництві, 1,9 - фінансовій та страховій діяльності, 1,6 - транспорті, 1,3 - торгівлі).

Третім питанням заслухали звернення виконавчого директора Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» Мирослава Мельника. «Протягом 34 років діяльності фестиваль має великий авторитет у суспільстві не тільки як просвітницький культурно-мистецький захід, але й як суспільно активний дієвий механізм у формуванні національної ідеології і у проведенні патріотично-виховної роботи серед громадян різних верств та вікових категорій», – зазначили організатори події.

Щодо цього питання Комітет звернеться до Міністерства освіти і науки України, Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства молоді та спорту України, Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту, Національної суспільної телерадіокомпанії України, Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням посприяти у проведенні відбіркових конкурсів XVII Всеукраїнського фестивалю «Червона рута».

Ще одним питанням розглянули діяльність та перспективи розвитку Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса. На засіданні зі словом виступила в.о. генерального директора центру Неллі Корнієнко. Розгляд ситуації, що склалась із функціонуванням закладу, Комітет продовжить на найближчому засідання за участю в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва.

Також Комітет підтримав пропозицію профільного підкомітету надіслати листи до Кабінету Міністрів України, Національної поліції України, Національної соціальної сервісної служби України, Міністерства соціальної політики України щодо повернення українських статусних дітей з тимчасово окупованих російською армією територій.

Аудіозапис засідання

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55