27 жовтня відбулося спільне засідання підкомітетів:

- у справах сім'ї та дітей Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики;

- з питань прав людини та антидискримінації Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин;

- з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України з 2014 року, Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Головувала на засіданні очільниця профільного підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка. У зустрічі також взяли народні депутати України Тетяна Циба, Неллі Яковлєва, Павло Сушко, Андрій Боблях, Олександр Божков, Віцепрем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Суслова, представники Міністерства соціальної політики, Національної соціальної сервісної служби України, Національно поліції України та ін.

Темою обговорення стало питання виплат на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, їхнім опікунам, піклувальникам, батькам-вихователям, прийомним батькам та іншим законним представникам у разі їх перебування на тимчасово окупованій території України, території рф. Крім того, розглянули питання щодо механізму повернення статусних дітей на підконтрольну територію України.

«За оперативною інформацією регіональних органів влади на тимчасово окупованій території України перебуває понад 3 тисячі статусних дітей. За цих умов Україна продовжує виконувати свої зобов’язання не лише щодо статусних дітей, вона забезпечує громадянам на тимчасово окупованій території України виплати пенсій, соціальних допомог, заробітної плати для вчителів та медичних працівників тощо. Центральні органи виконавчої влади звертають увагу на неврегульованість на законодавчому рівні питань та алгоритмів дій між правоохоронними органами, представниками влади й цивільними особами у разі, коли опікуни, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки, інші законні представники статусних дітей відмовляються переїжджати на підконтрольну територію України, отримали російське громадянство, є колаборантами, отримують кошти від рф», - розповіла Тетяна Скрипка.

Водночас Тетяна Скрипка та інші учасники засідання наголосили, що акцент має бути саме на напрацюванні алгоритмів повернення статусних дітей, а виплати на них не мають припинятися. «На мою думку, ключове питання нашого сьогоднішнього обговорення має полягати не тільки в соціальній складовій, а і в розумінні подальшої стратегії реінтеграції людей, які зараз знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Після деокупації наших територій ці люди повинні реінтегруватися до складу України. І чи не призведе позбавлення соціальних виплат до негативних наслідків у цих процесах?» - прокоментувала голова підкомітету з питань прав людини та антидискримінації Неллі Яковлєва.

Очільниця підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України з 2014 року, Тетяна Циба звернула увагу, що для забезпечення державною підтримкою українських дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на ТОТ, не менш важливою є верифікація.

Так, на засіданні йшлося, що з частиною законних представників дітей не вдається встановити контакт. «Інше питання - як держава має діяти, якщо ми не знаємо, в яких умовах перебувають ці діти, чи порушуються їхні права, що відбувається з батьками-вихователями, якщо вони не виходять на зв'язок», - сказала представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ірина Суслова. Зараз пошуком цих дітей займається Національна поліція України.

Учасники засідання ухвалили рішення звернутися до Міністерства соціальної політики стосовно внесення змін до нормативно-правових актів щодо розірвання договору із законними представниками статусних дітей, якщо такі представники відмовляються від повернення на територію, підконтрольну Україні. Також буде надіслано звернення до Національної поліції України з проханням надавати інформацію про стан пошуку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, законні представники яких не виходять на зв’язок з державними органами України та органами місцевого самоврядування.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики звернеться до Кабінету Міністрів України з проханням вжити невідкладних заходів і активізувати роботу в організації вирішення питання повернення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на підконтрольну Україні територію.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55