26 жовтня 2023 року Комітет з питань аграрної та земельної політики спільно з Комітетом з питань екологічної політики та природокористування провели засідання круглого столу на тему: «Проблемні питання ветеринарно-санітарного благополуччя населення та захисту довкілля: утилізація трупів тварин, у тому числі загиблих внаслідок надзвичайної ситуації чи у разі спалаху інфекційних хвороб».

З вітальним словом до присутніх звернулись Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду та Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Олександр Гайду зауважив, що зараз Україна відчуває жахливі наслідки війни, які несуть негативний вплив на довкілля та системи життєзабезпечення населення. Особливо це стосується руйнування Каховської ГЕС, яке стало другою за масштабом техногенною катастрофою в історії України. Внаслідок руйнування Каховської ГЕС завдано непоправної шкоди сільському господарству регіону, в тому числі галузі тваринництва.

Поряд з цим, в деяких регіонах, зокрема в особистих селянських господарствах Київської області, було зареєстровано випадки захворювання на африканську чуму свиней.

Завдання щодо удосконалення системи державного контролю за утилізацією харчових відходів та відходів тваринного походження, вирішення зазначеної проблеми визначено одним із пунктів Указу Президента України №681/2023 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 жовтня 2023 року «Про стан забезпечення продовольчої безпеки».

Учасники слухань акцентували увагу на тому, що утилізація відходів тваринного походження має здійснюватися відповідно до всіх правил та процедур, які відповідали б європейським стандартам.

Важливо здійснювати необхідні заходи щодо утилізація трупів тварин, у тому числі загиблих внаслідок надзвичайної ситуації чи у разі спалаху інфекційних хвороб. Оскільки це стосується не тільки екологічної, а й продовольчої безпеки, то необхідно вже зараз вирішувати цю проблему і забезпечити безпечне існування людини та довкілля.

Особливу увагу учасники звернули на повноваження Держпродспоживслужби при здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю за збором, утилізацією та знищенням загиблих тварин і відходів тваринного походження, а також роль та можливості ДП «Укрветсанзавод», яке на даний час знаходиться у сфері управління Фонду державного майна.

У цьому зв’язку народні депутати України з метою диверсифікації заходів з утилізації та видалення побічних продуктів та відновлення роботи потужностей (об’єктів) з оброблення, переробки побічних продуктів тваринного походження звернули увагу на необхідність збереження профілю державного підприємства «Укрветсанзавод» у разі прийняття Фондом державного майна рішення про його приватизацію.

Активну участь в обговоренні взяли заступник Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов, т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук, заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, перший заступник Голови Фонду державного майна України Денис Шугалій, заступник Міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Центрального управління контролю якості Міністерства оборони України Олексій Артюшин, директор ДП «Укрветсанзавод» Сергій Заглоцький та Голова громадської ради при Держпродспоживслужбі Віталій Башинський.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43