25 жовтня 2023 року в рамках налагодження двосторонньої співпраці між комітетами Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики була проведена зустріч в режимі відеоконференції з депутатами Комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та сільського розвитку і координаторами AGRI. 


З вітальним словом до учасників зустрічі звернулись Голова Комітету Європарламенту Норберт Лінс та Голова Комітету Олександр Гайду.


В ході зустрічі обговорили гострі питання, які надважливі для підтримки та забезпечення подальшого експорту аграрної продукції України, збереження темпів транзиту української сільськогосподарської продукції через держави-члени ЄС до третіх країн, збереження Україною статусу гаранта продовольчої безпеки світу.


Народними депутатами України-членами Комітету було зазначено, що з першого дня військової агресії рф проти України всі країни-члени Європейського Союзу показали свою солідарність у підтримці України. Завдяки цьому Україна в найскладніші часи отримала статус країни-кандидата в ЄС. 


Тому зараз відбувається важливий етап відносин між Україною та Європейським Союзом, під час якого Україна має на всіх рівнях, зокрема на законодавчому, виконати свої зобов’язання відповідно до набутого статусу.


В цьому ракурсі Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що попри військову агресію росії проти України Комітет працює безперервно. І в цей час головним пріоритетом роботи Комітету є імплементація європейських норм у сільському господарстві, санітарних і фітосанітарних заходах, а також удосконалення сфери захисту здоров’я та забезпечення благополуччя тварин, ветеринарної практики, врегулювання питання об’єднань сільськогосподарських товаровиробників в частині імплементації норм щодо спільних аграрних ринків, виробництва виноробної продукції, продовження земельної реформи.


Також було зазначено, що завданням аграрної галузі, зокрема і Комітету на законодавчому рівні, вже другий рік поспіль залишається забезпечення продовольчої безпеки українців, підтримка аграріїв та збереження статусу гаранта продовольчої безпеки світу. Тому, аграрному сектору дуже важлива подальша підтримка Європейського Союзу, яка може гарантувати забезпечення продовольчої безпеки в світі.


Голова Комітету Норберт Лінс зазначив, що окрім підтримки України з боку Європейської спільноти, депутати Європарламенту готові скласти спільну «дорожню карту» подальшої законодавчої співпраці з Комітетом з питань аграрної та земельної політики, зокрема щодо імплементації та адаптації норм ЄС.


Народні депутати України – члени Комітету висловили вдячність Європейському парламенту за непохитну підтримку України та посилену співпрацю у запобіганні продовольчої кризи в країнах Європи та світу.


У зустрічі взяли участь заступник Голови Комітету Сергій Рудик, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, народні депутати України – члени Комітету Артур Герасимов, Сергій Бунін, Сергій Лабазюк, Дмитро Соломчук, Микола Кириченко, Богдан Торохтій, а також депутати Комітету Європейського парламенту Герберт Дорфман, Клара Агілера,


Ульріке Мюллер, Мартін Хойслінг, Іван Давид, Вероніка Вречіонова, Люк Мін Фланаган.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43