На засіданні 12 жовтня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув проєкт Закону №9598 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42485) про внесення зміни до статті 6 Закону України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики” щодо удосконалення засад внутрішньої політики у сфері національної безпеки і оборони. Проєкт пропонує зміни до законодавства, які передбачають розповсюдження основних засад внутрішньої політики у сферах національної безпеки і оборони на всі складові сил оборони та на сили безпеки. А також доповнення положеннями щодо: розвитку сектору безпеки і оборони як основного інструменту реалізації державної політики у сферах нацбезпеки і оборони; дотримання принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків а також військовослужбовців з числа осіб з інвалідністю під час проходження військової служби; запровадження у сектор безпеки і оборони стандартів і найкращих практик держав – членів НАТО та Європейського Союзу. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням, водночас, потребує доопрацювання з метою врахування принципу правової визначеності.

 

Також на засіданні члени Комітету розглянули та ухвалили висновки щодо таких законопроєктів:

 

проєкту Закону №0227 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42843) про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Робочої групи щодо боротьби з хабарництвом у міжнародних ділових операціях Організації економічного співробітництва та розвитку. Співпраця з ОЕСР у сфері запобігання та боротьби з корупцією, обмін досвідом на майданчиках Організації є важливими для діяльності національних антикорупційних органів, розбудови їх інституційної спроможності та підвищення професійного рівня їх співробітників. Комітет вирішив підтримати проєкт Закону та рекомендувати Головному комітету внести його на розгляд Верховної Ради України для ухвалення в цілому.

 

Проєкт Закону №10073 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42824) про внесення зміни до Митного тарифу України, встановленого Законом України “Про Митний тариф України”, щодо зміни ставки мита на оцтову кислоту. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

 

Проєкт Закону №10056 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42752) про внесення змін до Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування операцій з ввезення транспортних засобів учасниками бойових дій. За висновком Комітету, положення проєкту закону не відповідають acquis ЄС, зокрема Регламенту 1186/2009, водночас можуть бути застосовані з метою досягнення цілей, передбачених статтями 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» та 143 «Винятки, пов’язані із безпекою» Угоди про асоціацію.

 

Проєкт Закону №10078 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42844) про внесення змін до пункту 92 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з імпорту безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів на період воєнного стану. Комітет ухвалив висновок, що положення проєкту закону не відповідають acquis ЄС, зокрема Директиві 2006/112/ЄС, водночас можуть бути застосовані з метою досягнення цілей, передбачених статтями 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» та 143 «Винятки, пов’язані із безпекою» Угоди про асоціацію.

 

Проєкт Закону №10079 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42845) про внесення змін до пункту 9-24 розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо звільнення від оподаткування ввізним митом безпілотних літальних апаратів та деяких інших товарів на період воєнного стану. За висновком Комітету, положення проєкту закону не відповідають  acquis ЄС, зокрема Регламенту 1186/2009, водночас можуть бути застосовані з метою досягнення цілей, передбачених статтями 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» та 143 «Винятки, пов’язані із безпекою» Угоди про асоціацію.

 

Проєкт Закону №10086 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42759) про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств. Положення проєкту закону, за висновком Комітету, не узгоджуються із окремими положеннями Конституції України, Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів, Керівних принципів щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності, водночас можуть бути застосовані з метою досягнення цілей, передбачених статтями 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» та 143 «Винятки, пов’язані із безпекою» Угоди про асоціацію.

 

Проєкт Закону №10087 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42861) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. Проєкт Закону, за висновком Комітету, не суперечить Угоді про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України в сфері європейської інтеграції. Такий самий висновок Комітет ухвалив і щодо проєкт Закону №10087-1 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42879) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов’язків учасників судової справи.

 

Проєкт Закону №9629 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42560) про особливості здійснення розрахунків з виробниками за "зеленим" тарифом, генеруючі потужності яких знаходяться на тимчасово окупованих територіях. За висновком Комітету Положення проєкту закону можуть бути застосовані з метою досягнення цілей, передбачених статтею 472 «Заходи, пов’язані з суттєвими інтересами безпеки» та статтею 143 «Винятки, пов’язані із безпекою» Угоди про асоціацію. В той же час, відповідно до пункту 5 Додатку ХХVII-A Угоди про асоціацію Україна зобов’язана провести консультації з Європейською Комісією з метою оцінки сумісності законопроєкту з відповідними положеннями права ЄС. Враховуючи вищезазначене, необхідно відтермінувати розгляд законопроєкту до отримання відповідного висновку Європейської Комісії. Аналогічні висновки були ухвалені й до альтернативних проєктів законів №9629-1 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42668) про особливості діяльності з виробництва електроенергії на тимчасово окупованих територіях та №9629-2 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42720) про особливості здійснення розрахунків з виробниками за "зеленим" тарифом, генеруючі потужності яких знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

 

Проєкт Закону №9665 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42658) про внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері лісокористування та протидії незаконному обігу деревини. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву Європейського Союзу.

 

Проєкт Закону №9303 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41912) про внесення змін до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови за ненадання доступу до публічної інформації та ненадання відповіді на депутатське звернення або запит. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та у рамках членства в Раді Європи.

 

Проєкт Закону №9359 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42062) про внесення змін до статті 5 Закону України "Про судовий збір" щодо сплати судового збору у справах про нарахування та сплату митних платежів. За висновком Комітету, проєкт Закону не відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та стандартам Ради Європи.

 

Проєкт Закону №9474 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42259) про внесення змін до частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір" щодо звільнення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та його територіальних органів від сплати судового збору. Комітет ухвалив висновок, що проєкт Закону не відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та стандартам Ради Європи.

 

Проєкт Закону №10026 (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42682) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку волонтерства та визнання результатів волонтерської діяльності учасників освітнього процесу. За висновком Комітету, проєкт Закону не суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 16:48
02 травня 2024 16:10
02 травня 2024 15:52
02 травня 2024 15:09
02 травня 2024 14:45
02 травня 2024 13:42
02 травня 2024 13:09
02 травня 2024 12:52
02 травня 2024 10:31
02 травня 2024 09:51