6 жовтня у пресцентрі «Укрінформ» відбулось публічне обговорення на тему: «Формування ефективної культурної політики в контексті євроінтеграції України». У заході взяли участь голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, експертка проєкту «Відновлюємо Україну разом» Лінда Берзіня, заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко, виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський та ін.

Під час обговорення експерти проєкту «Відновлюємо Україну разом» презентували звіт «Аналіз адаптації українського законодавства та системи державного управління у сфері культури до стандартів ЄС», де прописані дев'ять рекомендацій для формування ефективної культурної політики в контексті євроінтеграції України.

«Поетапний план у культурній галузі насамперед передбачає визначення основного напрямку робіт у політиці культурного різноманіття. Це - загальне гасло в ЄС, у якому йдеться про свободу висловлення думки та культурного обміну», - зазначила членкиня правління НУО Visionary Culture Foundation й авторка дослідження стану євроінтеграційного прогресу України у галузі культури Лінда Берзіня. Фахівчиня наголосила, що друга рекомендація стосується розробки індикаторів, які показували б результати політики в галузі культури. Зокрема, щоб відповідати європейським цінностям, мають відстежуватися результати щодо забезпечення доступу громадськості до культурних пропозицій, участь громадян у культурних процесах, збереження та творче використання культурної спадщини, умови для розвитку креативних індустрій і генерації талантів до галузі культури та креативних індустрій. Окремо експертка відзначила цифровізацію культури, яка є обов'язковим завданням для збереження надбання та його доступності.

«Важливі пункти про розмаїття, міжнародну співпрацю, культурні мережі та мапування. Частину з цих завдань виконує Український культурний фонд. Зараз ми в процесі спільного визначення пріоритетів на наступний рік», - прокоментував заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, серед іншого, зауважив, що великий плюс для України в процесі євроінтеграції в тому, що є «дорожні карти», маркерні речі, які кандидат обов’язково має зробити, зокрема і в культурі. Депутат підкреслив, що частково найкращі європейські практики у сфері культури вже впроваджені чи впроваджуються в Україні, але водночас є абсолютно звичні для інших європейських країн практики, які в Україні ще не діють.

Виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський розповів, що, згідно з опитуваннями, які проводить періодично УКФ, 80% культурних установ уже адаптувалися до умов війни. Однак лише 25% мають стратегію свого розвитку. За словами Берковського, саме розробка плану щодо подальшої діяльності установ є найбільш актуальною.

Запис заходу за посиланням.

Використано інформаційні матеріали «Укрінформ».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 16:48
02 травня 2024 16:10
02 травня 2024 15:52
02 травня 2024 15:09
02 травня 2024 14:45
02 травня 2024 13:42
02 травня 2024 13:09
02 травня 2024 12:52
02 травня 2024 10:31
02 травня 2024 09:51