Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з громадською організацією «Центр політико-правових реформ» провів 9 жовтня 2023 року презентацію дослідження «Існуючі форми локальної демократії та механізми їх правового регулювання».

Під час презентації учасників заходу було ознайомлено із:

поточним станом законодавчого забезпечення форм локальної демократії;

аналізом форм прямої демократії у статутній нормотворчості;

результатами опитування представників органів місцевого самоврядування щодо існуючої практики застосування законодавства у сфері локальної демократії.

Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Аліна Загоруйко зазначила, що тема розвитку локальної демократії залишається у центрі уваги влади і громадськості, незважаючи на ті виклики, що постали перед Україною після повномасштабного вторгнення.

«Підкомітет продовжує працювати над розвитком і удосконаленням різноманітних форм локальної демократії, адже демократія - це, в першу чергу, чіткі правила і процедури, а в Україні, на жаль, відсутня стала практика використання єдиних форм локальної демократії та немає єдиних стандартів нормотворчості у цій сфері», - вказала очільниця підкомітету.

Голова правління громадської організації «Центр політико-правових реформ» Ігор Коліушко висловив переконання, що подальше удосконалення законодавства з урахуванням отриманих за наслідками проведеного дослідження результатів, сприятиме створенню належних правових умов для максимально широкого залучення населення до вирішення питань місцевого значення та поглибленню діалогу між владою та громадою.

За наслідками дослідження було сформульовано низку рекомендацій органам державної влади та органам місцевого самоврядування щодо уніфікації законодавства в частині використання форм локальної демократії, адаптації законодавства про форми локальної демократії до викликів режиму воєнного стану, посилення відповідальності в питаннях дотримання законодавства щодо локальної демократії тощо.

Учасники презентації погодились з тим, що, попри складнощі, з якими стикнулись органи влади і громадськість в питаннях застосування форм локальної демократії з моменту введення режиму воєнного стану, ця сфера не втратила своєї актуальності і підготовлене дослідження в цьому сенсі може стати дороговказом для подальшого розвитку форм прямого народовладдя та посилення залученості жителів до прийняття управлінських рішень.

Участь у презентації взяли народні депутати, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, громадських організацій та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Захід проводився в Українському національному інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ» за сприяння та підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Відеозапис заходу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Tc8f3u8i_NE

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43
03 травня 2024 11:36
03 травня 2024 11:15
03 травня 2024 10:39
03 травня 2024 10:31
02 травня 2024 16:48
02 травня 2024 16:10