29 вересня 2023 року відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого було розглянуто низка важливих законопроектів та питань.

Розглянувши порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо спрощення процедури присвоєння статусу ветерана за реєстр. № 9141, підготовленого у Комітеті до другого читання, народні депутати України члени Комітету одноголосно підтримали остаточну редакцію законопроекту. Громадські організації, що були долучені до доопрацювання законопроекту, також висловилися на підтримку доопрацьованого тексту проекту Закону.

У разі прийняття законопроекту військовослужбовцю буде значно простіше отримати належний йому статус учасника бойових дій. Зокрема, законодавством будуть визначені чіткі строки та уповноважені органи на запитування, отримання та передавання документів за запитом військовослужбовця на розгляд комісій, які приймають рішення про надання статусу учасника бойових дій.

За наслідками розгляду Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти проект Закону за реєстр. №9141 у другому читанні та в цілому як закон.

Також Комітет розглянув проект Закону про Державний бюджет України на 2024 рік за реєстр. №10000. Під час розгляду проекту головного фінансового документу країни, народні депутати заслухали доповіді Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства економіки України, Рахункової палати, Пенсійного фонду України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та інших органів щодо передбачених видатків на соціальний захист сімей, жінок, дітей, осіб з інвалідністю, ВПО та інших найбільш вразливих категорій населення, ветеранів війни, членів сімей таких осіб, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України.

Комітет розглянув та врахував пропозиції Міністерства соціальної політики України до проекту Закону про Державний бюджет України на 2024 рік. Водночас народні депутати України - члени Комітету зауважили про додаткові потреби у сфері захисту прав ветеранів та громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах. За результатами розгляду Комітет сформував пропозиції щодо збільшення соціальних видатків, зокрема, які стосуються виплат пенсій, житлових субсидій, грошової компенсації за житло, в тому числі для осіб з інвалідністю - учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих учасників АТО/ООС. Відповідні рекомендації надіслані до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Наступним питанням порядку денного Комітету була презентація проекту Закону України «Про колективні трудові спори». Нову редакцію законопроекту презентував Голова Національної служби посередництва і примирення Дмитро Кухнюк. Метою законодавчої ініціативи є створення системи врегулювання колективних спорів в досудовому форматі, належного механізму примирення та добровільного арбітражу для вирішення трудових спорів. Зазначалося серед іншого, що такий процес може бути організовано шляхом проведення переговорів на добровільній основі між роботодавцями або організаціями роботодавців та організаціями працівників щодо питань, які виникають на підприємстві чи в колективі.

Учасники засідання Комітету взяли до відома інформацію пана Кухнюка, наголосили на необхідності доопрацювання тексту законопроекту, зокрема в частині функціонування страйкового фонду. Також народні депутати України висловилися за необхідність додатково обговорити положення проекту Закону з представниками бізнесу, - для збалансування інтересів сторін соціального діалогу. Народні депутати України вирішили створити роботу групу при Комітеті з доопрацювання проекту Закону України «Про колективні трудові спори» під головуванням члена Комітету Сергія Гривка.

Наостанок Комітет затвердив зміни до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо проведення додаткового виїзного засідання спільно із Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на тему: «Про стан та перспективи розвитку зони відчуження, перегляд правового режиму зон радіоактивного забруднення, стимулювання сталого розвитку постраждалих територій та соціальний захист населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи». Рішенням Комітету також було уточнено місця проведення засідання «круглого столу» на тему: «Інформаційна кампанія щодо виплат, пенсій та соціальних гарантій членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України», яке відбудеться 16.10.2023 у місті Львів.

Детально про розгляд кожного питання порядку денного засідання Комітету 29 вересня 2023 року - у наступних публікаціях Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51
17 травня 2024 17:49
17 травня 2024 15:36
17 травня 2024 15:06
17 травня 2024 14:41
17 травня 2024 14:09
17 травня 2024 13:04