29 вересня 2023 року Комітет з питань аграрної та земельної політики провів виїзні комітетські слухання на Житомирщині на тему: «Стан та перспективи розвитку вітчизняної галузі хмелярства».

Голова Комітету Олександр Гайду звернувся з вітальним словом до присутніх, а також окреслив основні проблемні питання галузі.

В ході виступів було висвітлено питання функціонування вітчизняної галузі хмелярства під час військової агресії росії та перспективи її розвитку на шляху євроінтеграції України. Також під час комітетських слухань було обговорено стан та необхідні кроки для сталого розвитку галузі хмелярства в Україні.

Зокрема, учасниками слухань було зазначено, що в умовах глобального впливу змін кліматичних чинників на всю планету та окремі регіони хмелярства, розвитку конкурентного ринкового середовища виробництва та збуту хмелепродуктів, хмелярство, як частина агропромислового комплексу України під час воєнного стану та післявоєнної відбудови потребує системних трансформацій, кінцевою метою яких має стати перехід до високотехнологічного, ресурсозберігаючого виробництва хмелю з відповідною результативністю, якістю і конкурентоздатністю.

В таких умовах існує лише один шлях збереження виробничого комплексу хмелярства в Україні - зміна державних підходів на законодавчому і виконавчому рівні для налагодження ринкових аспектів взаємодії між хмелярами та пивоварами.

Тому, на шляху інтеграції України до Європейського Союзу необхідно привести вітчизняне законодавство про хміль та продукти його переробки до норм та вимог регламентів ЄС та інших країн.

Також Олександр Гайду поінформував учасників слухань, що Комітет вже розглянув на своєму засіданні законопроекти «Про хміль та хмелепродукти» (реєстр. №9234) та «Про особливості вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі» (реєстр. №9234-1). Цими проектами пропонується вдосконалити нормативно-правове регулювання у сфері вирощування (виробництва) та переробки рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі; гармонізувати українське законодавство із європейським, створити прозорі правила ведення бізнесу та посилити державний контроль за вирощуванням (виробництвом) та переробкою рослин хмелю та інших культур, які використовуються в аграрному секторі.

Водночас, через численні зауваження до проектів у висновках Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Офісу підтримки адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, Комітет прийняв рішення розробити та подати на розгляд парламенту альтернативний законопроект, який врахував би всі ці зауваження.

Учасниками слухань було резюмовано, що для успішного подальшого розвитку галузі хмелярства, надзвичайно важливим є створення умов інвестиційної привабливості галузі та відповідного законодавчого підґрунтя.

В рамках слухань народні депутати - члени Комітету мали можливість ознайомитися з насадженнями та технологією збирання, сушіння та зберігання хмелю на ТОВ «Вертокиївка-Хміль», яке є одним із лідерів галузі хмелярства Житомирської області. Основним видом діяльності підприємства є вирощування хмелю. Переважна більшість хмелепродукції господарства реалізовується за кордон у Чехію, Великобританію та Монголію. У 2022 році підприємство вирощувало хміль на площі 101,9 га. в тому числі плодоносні 73,9 га. При урожайності 7,3 ц/га, валовий збір склав 47,4 тонн. Підприємство забезпечує у вирощуванні хмелю робочими місцями 41 працівника.

Також члени Комітету ознайомились з процесом грануляції та пакуванням продукції хмелю на ТОВ «Хміль України». Переважна більшість хмелепродукції цього господарства реалізовується на внутрішньому ринку, а також за кордон. У 2022 році підприємство вирощувало хміль на площі 35,5 га. в тому числі плодоносних насаджень 34,0 га. При урожайності 5,7 ц/га, валовий збір 19,4 тонн.

На прикладі цих підприємств члени Комітету відзначили, що галузь хмелярства, попри війну та економічні проблеми, працює та може давати стабільні прибутки.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

У комітетських слуханнях взяли участь голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Маргарита Шол, голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Дмитро Костюк, народні депутати Тетяна Грищенко, Богдан Торохтій, Сергій Бунін, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, директор Інституту сільського господарства Полісся Сергій Рижук, ректор Поліського національного університету Олег Скидан, представники Житомирської обласної військової адміністрації, профільних асоціації хмелярів та виробників хмелю.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

09 травня 2024 21:08
09 травня 2024 21:03
09 травня 2024 18:13
09 травня 2024 17:05
09 травня 2024 12:11
09 травня 2024 11:05
09 травня 2024 10:19
09 травня 2024 09:00
08 травня 2024 19:38
08 травня 2024 17:24