18 вересня 2023 року на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг (реєстр. №9568, перший автор М.Потураєв).

Як йшлося на засіданні, цей акт розроблено з метою, аби якнайшвидше запрацював раніше ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (№2313-IX). Чинним Законом запроваджується субсидіювання від держави для книгарень на оренду приміщень та передбачено надання сертифікатів на придбання книжок новонародженим та громадянам України, які досягли 14-річного віку.

Натомість, змінами внесеними авторами законопроєкту №9568, отримувачами сертифікатів будуть:

- 18-річні українці (з моменту набрання чинності Законом);

- батьки новонароджених дітей (з 1 січня після скасування воєнного стану).

«У грошовому еквіваленті сертифікат становить 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (нині - 805 грн 20 коп.). Класне оновлення - можливість отримати такий сертифікат через Дію у картковому форматі, як це було під час єПідтримки. Дуже зручно. Сподіваємось, що запуститься і програма субсидій на оренду приміщень для книгарень (в межах коштів, передбачених у бюджеті)», - прокоментувала заступниця голови Комітету, співавторка проєкту Євгенія Кравчук.

За підсумками обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити цей законопроєкт за основу.

Також Комітет підтримав за основу та в цілому проєкт Постанови про дерадянізацію та приведення окремих актів Верховної Ради України у відповідність із законодавством про засудження тоталітарних режимів та увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років (реєстр. №9622, перший автор В.В’ятрович). «Він синхронізує деякі акти Верховної Ради України із наявним законодавством про засудження тоталітарних режимів та увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Не може в Україні досі існувати стипендія Верховної Ради України імені радянського діяча В.Івашка. Так само ніхто вже не відзначає річницю створення совєцької "Молодої гвардії" чи дні народження генерала Ватутіна. Скасуємо відповідні акти й постанови. У нас є свої пам?ятні дати і свої свята», - зазначив голова підкомітету з питань культури, співавтор проєкту Микола Княжицький.

Крім того, Комітет розглянув два законопроєкти, щодо яких не є головним. Перший з них - проєкт Постанови про припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України (реєстр. №9606, перша авторка І.Констанкевич).

«Колеги підтримали ініційований мною проєкт Постанови, що забороняє використання шрифту "Іжиця" в роботі Верховної Ради України. Натомість, як альтернативу, пропонуємо інші шрифти, зокрема шрифт "Volja" авторства Марчели Можиної, створений у 2022 році на основі літерації українського графіка, члена ОУН Ніла Хасевича», - поінформувала перша заступниця голови Комітету, перша авторка законопроєкту Ірина Констанкевич за результатами засідання.

Депутати зауважили, що шрифт «Іжиця» у 1988 році розробила російська письменниця Світлана Єрмолаєва, і відмова під нього - це питання відсторонення від усього імперського та радянського. Під час засідання уточнили: оскільки «Іжиця» прописана постановами Українського Парламенту, то припинити її використання потрібно також на рівні постанов.

За участю представників органів виконавчої влади обговорили проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей у зв'язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів (реєстр. №5849, Кабінет Міністрів України). Комітет рекомендував Верховній Раді України повернути проєкт Закону за реєстр. №5849 авторам на доопрацювання.

 

Запис засідання Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55