Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями» з опрацювання якого Комітет з питань економічного розвитку був головним.

Голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Ігор Марчук розповідає як починалася робота над законопроектом за реєстр. №8138: «Закон про «інвест-нянь» набув чинності в лютому 2021 року і став першою повноцінною системою стимулювання інвестицій в Україні - на кшталт схожих систем, що передбачені законодавством більшості країн-сусідів.»

Проте війна стала на заваді планам і з початком повномасштабного вторгнення постало питання напрацювання комплексного рішення для приведення закону у відповідність до нових економічних реалій. Почались консультації за участі широкого кола стейкхолдерів щодо того, як «інвест-няні» можуть стати дієвим механізмом залучення приватних інвесторів до післявоєнної відбудови різноманітних галузей економіки. Попередньо напрацьований Міністерством економіки України, UkraineInvest та Комітетом з питань економічного розвиту пакет пропозицій став відправною точкою цієї роботи, заклавши кілька векторів майбутніх змін до закону про «інвест-няні», які суттєво покращують умови здійснення інвестицій та реалізації інвестиційних проєктів із значними інвестиціями.

Серед основних новацій закону, які вводять точкові поліпшення системи державної підтримки в цілому, посилюючи конкурентоздатність України в боротьбі за інвестора, слід виокремити наступні:

можливість реалізувати інвест-проєкт із значними інвестиціями у сфері електронних комунікацій;

спрощення процедури погодження проєктів;

усунення потреби створювати додаткову юридичну особу для реалізації проєкту;

можливість переговорного процесу між Урядом і інвестором;

система інвестиційних стимулів хоч і не єдиний, проте надзвичайно важливий елемент загальнодержавної інфраструктури залучення та підтримки інвестицій.

Прийнятий закон, постійне вдосконаленням системи підтримки індустріальних парків та запуск механізмів стимулювання малого та середнього бізнесу - цими кроками Україна поступово посилює свої позиції для залучення приватного сектору до післявоєнної відбудови.

«Зараз активно працюємо над підзаконними нормативно-правовими актами. Особливо вдячний команді Ukraine Invest за проактивну позицію й активну участь в цьому питанні. Саме так злагоджено мають працювати чиновники та менеджери держсектору нової генерації над якомога швидшим запуском закону в реальну роботу», - повідомляє Ігор Марчук.

Повну інформацію читайте на сайті Комітету:

https://komprompol.rada.gov.ua/news/main_news/74672.html

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43