Саміт G20 у Нью-Делі, який відбувся минулих вихідних, загалом був успішний для нашої держави. Про це заявив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«У спільній декларації закріплені дуже важливі меседжі, зокрема й для держави-агресора, і в цьому однозначно більше позитивних моментів, більше плюсів для нас. Хоча я вважаю, що Індія зробила помилку, коли не запросила на зустріч Україну, як це було минулого саміту. У такому випадку авторитет Індії був би більший, оскільки наше питання залишається головним на світовому порядку денному, це основна найгостріша проблема світової безпеки», - зазначив політик.

За його словами, питання російської агресії проти України має хвилювати всі держави світу.

«Якщо глянути на війну в Україні крізь призму міжнародного права, то такі тяжкі злочини як злочин агресії та геноциду, які вчиняє зараз росія щодо українського народу, - це злочини проти всіх держав світу, проти всього світового суспільства. Тут справа у принципі: якщо ми руйнуємо міжнародне право, світовий правопорядок і світову безпеку, в тому числі й продовольчу, тоді в ролі жертви може опинитися будь-яка країна», - наголосив парламентарій.

Він також зауважив, що рішення G20 не є юридично обов’язковими, але вони мають певну морально-політичну силу.

«Спільна декларація є віддзеркаленням консенсусу, який склався на певний момент між провідними країнами світу. У сукупності зараз це приблизно 80% світової економіки. З іншого боку, ці держави створюють своєрідне русло розв’язання глобальних питань. І ось позиція Великої двадцятки - це «м’яке право», яке може закладати певні підвалини для інших уже обов’язкових документів», - підкреслив Олександр Мережко. 

Водночас він додав, що в міжнародних організаціях найважливіші речі відбуваються в кулуарах. Декларації - це вершина айсберга, а важливе значення мають двосторонні зустрічі.

«Ми не бачимо всієї повноти картини, але ми відчуваємо, що були досягнуті якісь політичні домовленості. Зокрема, у восьмому параграфі декларації для нас дуже важливим є формулювання, що країни Великої двадцятки вважають неприпустимими захоплення територій і спроби анексії за допомогою використання сили в міжнародних відносинах. Це дуже потужний меседж підтримки нашої боротьби проти російської агресії», - підсумував політик.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43