Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілася із делегацією Міністерства закордонних справ Естноії. Естонську делегацію представляли: Кюлліке Сілласте-Еллінга, заступниця Міністра закордонних справ Естонії із політичних питань; Аннелі Кольк, новопризначена пані Посол Естонської Республіки в Україні; Герт Антсу, Директор відділу України, Молдови та Південного Кавказу Департаменту Східної Європи та Центральної Азії МЗС Естонії; Тія Треєр, радниця відділу України, Молдови та Південного Кавказу Департаменту Східної Європи та Центральної Азії МЗС Естонії, та Вагур Соосаар, заступник голови дипмісії Естонії в Україні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Естонії за незмінну, масштабну підтримку України, яка є найбільшою серед усіх держав, у співвідношенні до ВВП: «Сподіваюся ви не втомитесь і не втратите тієї енергії з якою допомагаєте Україні».

Вона наголосила, що Україна і далі потребує як військової підтримки, так і допомоги в інших напрямах, зокрема, санкційному тиску на Росію. «Сором, що після того, як Росія підірвала Каховську ГЕС не було вжито жодних заходів, щоб покарати Росію», — зазначила голова Комітету. Вона закликала естонських колег працювати над тим, щоб розширювати санкційні списки, зокрема, проти Росатому та за експорт продукції подвійного призначення.

Щодо євроінтеграційного поступу — голова Комітету відзначила важливість отримання Україною проміжного звіту Європейської Комісії щодо виконання семи вимог, які супроводжували надання кандидатського статусу на вступ до ЄС. «Ця проміжна оцінка зобов’язала нас мобілізуватися і доробити ті завдання, які ми маємо виконати. Я сподіваюся, що більшість із них буде завершено до кінця вересня», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Вона зауважила, що для України критично важливо відкрити перемовини про вступ до ЄС вже до кінця цього року. «Бо наступного року буде багато виборів, у тому числі до Європейського Парламенту і це відволікати увагу від питання України», — вважає голова Комітету. До того ж відкриття перемовин, за її словами, приверне додаткову увагу з боку ЄС до України. «І це є дуже важливим, бо на тлі воєнного стану не можна забувати про ті базові цінності і демократичні процеси, які лежать в основі кожної країни вільного світу», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе. Йдеться про децентралізацію, баланс влади, а також свободу слова. Україна, за словами голови Комітету, воює власне за те, щоб мати можливість бути демократичною країною.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43