7 вересня 2023 року на чолі з Першим віцеспікером Верховної Ради України Олександром Корнієнком відбулася зустріч українських парламентарів з представниками Європейської мережі органів з питань рівності (EQUINET). Європейську мережу інституцій з питань рівності представили Голова правління та Омбудсвумен Хорватії Тена Шимонович Айнвальтер, Омбудсман з питань рівності Швеції Ларс Арреніус, співдиректорка зі стратегічної взаємодії Анна Гаспар, співдиректор з політичної діяльності Тамаш Кадар та Тереза Педейра, менеджерка з комунікацій та членства. З боку Парламенту України до зустрічі долучилися народні депутати Ахтем Чийгоз, Євгенія Кравчук, Андрій Задорожний, Уповноважений Верховної Ради України з питань людини Дмитро Лубінець.

Про результати відповідної наради написала заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. «Насамперед говорили про російські воєнні злочини, зокрема про примусову депортацію українських дітей. Розповіли колегам про діяльність нещодавно відкритого Центру захисту прав дитини, який консолідує зусилля із протидії злочинам росії проти українських дітей. Домовилися і надалі разом попрацювати над механізмом ефективного повернення дітей додому, - зазначила народна депутатка. - Акцентувала і на тому, як Україна під час повномасштабної агресії демонструє діяльну повагу до прав людини. Розповіла про синергію Верховної Ради, зокрема нашого Комітету, з Офісом Омбудсмана України та міжнародними міжпарламентськими організаціями. За ці півтора року ми підготували низку законопроєктів на посилення захисту прав та свобод людини, серед них - проєкти щодо забезпечення рівності чоловіків і жінок. Справжнім здобутком стала ратифікація Україною Стамбульської конвенції».

Також, за словами Євгенії Кравчук, підготовлено зміни до Закону про національні меншини. Ці зміни «враховують рекомендації Венеціанської комісії, щоб ще на крок наблизитися до відкриття переговорів про членство України в ЄС вже цього року».

«Підкреслила для пані Тени зацікавленість України у застосуванні досвіду Хорватії щодо інклюзії ветеранів війни у багатьох сферах суспільного життя. Важливо, щоб омбудсмани усіх демократичних держав світу, кожний у своїй країні, пильнували ситуацію з російською пропагандою та дезінформацією, яка в тому числі спрямована і на підрив діяльності правозахисних організацій світу та верховенства права в цілому. До речі, Україна вже подала заявку на вступ до EQUINET. Наша держава, без сумнівів, заслуговує місце у великій європейській правозахисній родині. Очікуємо на добрі новини вже наступного місяця!» - додала Євгенія Кравчук.

 

Довідково:

Equinet - Європейська мережа інституцій з питань рівності, що є державними установами із протидії дискримінації на національному рівні. Завдяки Equinet члени мережі можуть ділитися своїм досвідом на європейському рівні.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55