Як кандидат на вступ у ЄС, Україна має повністю синхронізувати регіональну політику з принципами та інструментами ЄС, а також посилити інституційну спроможність на державному, регіональному та місцевому рівнях. Так, до кінця цього року в Україні планують запустити Геоінформаційну систему регіонального розвитку, яка розроблятиме ефективні стратегії розвитку регіонів.

Про це 7 вересня заявила голова Комітету ВР із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олена Шуляк на першому спільному засіданні Комітету Європарламенту з питань регіонального розвитку (REGI).

Народна депутатка підкреслила: «синхронізація відкриває перед Україною нові можливості у використання фінансових інструментів та фондів ЄС для країн-кандидатів. А це може суттєво пришвидшити процеси відновлення нашої країни». За її словами, сьогодні у цьому напрямку Україна зробила вже дуже багато, але вдосконалення цифрових інструментів для відбудови та розвитку регіонів триває.

“Ми удосконалюємо систему DREAM - єдину цифрову систему управління відбудовою, до кінця 2023 року запустимо Геоінформаційну систему регіонального розвитку. Вона буде збирати, зберігати і аналізувати дані на регіональному та місцевому рівнях, які будуть використані для розробки ефективних стратегій розвитку регіонів та відстежування їх виконання. Також ми вдосконалюємо функціонал Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, яка максимально цифровізує будівельні процеси та документи і сприяє прозорості, ефективності, безпеці будівельних процесів. І, що важливо, вже повноцінно працює Реєстр пошкодженого та знищеного майна, дані з якого можна буде використовувати для визначення розмірів репарацій рф”, - наголосила Голова Комітету.

За її словами, Україна сьогодні прагне не лише якісного відновлення, а й інтеграції до Європейського Союзу. Саме тому, ми готові переймати кращий досвід і якомога більш плідно співпрацювати з Європейським парламентом в цих питаннях.

“Ми повинні повністю синхронізувати нашу регіональну політику. Ми прагнемо, щоб кожна громада максимально включалася у процеси відновлення, щоб голос кожного її мешканця при відновленні був почутий, але також для нас вкрай важливо впроваджувати при відновленні стандарти ЄС”, - зауважила народна депутатка.

За словами Олени Шуляк, у основі підходу до відновлення регіонів лежить гармонійна система стратегічного планування регіонального розвитку, що складається з 3-х рівнів - національного, регіонального та територіального. На національному рівні ми вже маємо Державну стратегію регіонального розвитку, на регіональному рівні - стратегії регіонального розвитку, а на місцевому рівні усі територіальні громади повинні розробити стратегії розвитку громад.

“Також передбачається територіально-орієнтований підхід у державній регіональній політиці. Визначаються функціональні типи територій, і кожен з типів матиме особливості у підходах для відновлення та розвитку. Особливості відновлення встановлюватиме План відновлення та розвитку регіонів, який також матиме багаторівневу структуру - включатиме регіональні плани, а також заходи та проєкти місцевого розвитку. Ключова мета для нас - врахувати потреби та виклики різних територій і підтримати найбільш постраждалі. Саме тому були визначені різні функціональні типи території, серед яких: території відновлення, регіональні полюси зростання, території сталого розвитку та території з особливими умовами для розвитку. Тепер наше завдання - синхронізуватись”, - підсумувала Олена Шуляк.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51
17 травня 2024 17:49
17 травня 2024 15:36
17 травня 2024 15:06
17 травня 2024 14:41
17 травня 2024 14:09
17 травня 2024 13:04
17 травня 2024 12:39
17 травня 2024 11:29