Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС, разом із колегами із Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, зустрілися з канадськими колегами -  заступником Голови комітету національної безпеки парламенту Канади Джеймсом Безаном,  який також є тіньовим міністром оборони Канади, та членом комітету національної безпеки парламенту Канади Петом Келлі.

Українські депутати подякували Канаді за всебічну підтримку, яку вона надає Україні. Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе водночас наголосила на важливості зберігання інтенсивності і швидкості допомоги. «Зараз Захід рухається від усвідомлення того, що Україна не може програти у цій війні до усвідомлення — Україна має перемогти. Але у плані підтримки ми ще не отримуємо її достатньо для перемогти. І наші партнери поки не до кінця готові діяти так, щоби росія була переможена. Вони досі остерігаються росії», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Так само, на її думку, не має рішучості партнерів щодо членства України в НАТО. Позиція Канади, за словами голови Комітету, може бути значно сильнішою і гучнішою щодо запрошення України до Альянсу. «Бо не буде тривалого миру в Європі, якщо Україна не стане членом НАТО. Якщо ж Україна і далі залишатиметься у так сірій зоні — вона постійно буде наражатися на небезпеку і знову постане перед викликом захищатися від ворога самостійно», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона також наголосила, що Україна потребує ще більше засобів протиповітряної оборони. Бо рф атакує всю Україну — громадян, інфраструктуру, порти. Україна має захистити себе і в цьому далі потребує допомоги своїх союзників.

Перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук зазначив, що членство України в НАТО у жодний спосіб не може бути предметом обговорення з росією. Він також закликав Канаду допомогти працювати з тими державами, де російська пропаганда мала особливо великий вплив, щоби донести їм правду про війну в Україні.

Секретар Комітету Валентин Наливайченко наголосив, що членство України в ЄС та НАТО є пріоритетами для України, тому допомога Канади на цьому шляху має величезне значення.

Сторони також обговорили енергетичну безпеку, розмінування, потреби України у зброї. Канадські парламентарі пообіцяли підтримку у цих питаннях, а також подальшу допомогу у розмінуванні України, санкційному тиску на росію, у навчанні та тренуванні українських військових. Вони наголосили на міжпартійній підтримці України у парламенті Канади. Також зазначили, що їхня країна може зробити ще більше. У цьому контексті канадські депутати пообіцяли працювати зі своїм урядом, закликаючи надавати потужну і тривалу підтримку Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10