У Луцьку відбувся круглий стіл Комітету з питань аграрної та земельної політики на тему «Актуальні питання законодавчого забезпечення розвитку галузі хмелярства».

Учасники круглого столу обговорили основні проблеми розвитку хмелярства в умовах воєнного стану та необхідність внесення змін до законодавчих та нормативно-правових актів з метою адаптації вимог Європейського Союзу в цій галузі.

Зокрема, учасники прийшли до висновку, що особливу увагу необхідно приділити збільшенню площ під насадженнями хмелю, адже за останні 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 разів. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.

Під час круглого столу наголошувалось, що для галузі потрібно досягнути балансу у використанні вітчизняної хмелесировини та імпортної. Бо наразі лише регіональні пивоварні заводи та частина крафтових пивоварень використовують гранульований хміль вітчизняного виробництва. У результаті такої політики вітчизняні хмелевиробники практично витіснені з українського ринку.

Натомість якість вітчизняної хмелепродукції не поступається іноземній і за своїми показниками відповідає і вітчизняним стандартам, і критеріям, які встановлені Регламентами ЄС.

Значний інтерес до продуктів переробки ароматичного хмелю спостерігається зі сторони крафтового пивоваріння, яке останнім часом інтенсивно розвивається у багатьох країнах і в Україні також.

За підсумками роботи круглого столу його учасники зазначили, що завдяки використанню в Україні нових високопродуктивних сортів, інноваційної технології ведення виробництва та кінцевої переробки продукції, забезпечення технікою, добривами, засобами захисту, що дозволить збільшити обсяги виробництва хмелю та валового збору альфа-кислот з одиниці площі і завдяки цьому зменшення втрат продукції, дадуть змогу вітчизняним хмелевиробникам на належному рівні конкурувати з продукцією іноземного виробництва.

Тому стратегія вирішення проблем галузі повинна базуватись на об’єднанні зусиль не лише самих хмелевиробників у напрямку постачання ресурсів та переробки кінцевої продукції, але й співпраці з регіональними пивоварними підприємствами, розширенні рекламної діяльності щодо пропозиції продукції на основі кращих вітчизняних сортів.

За умови вирішення нагальних питань Україна матиме можливість поставляти на ринок хміль відмінної якості, що вона вже неодноразово доводила в минулому. Для цього ми повинні зробити ряд дієвих кроків для імплементації права Європейського Союзу до законодавства України у сфері хмелярства.

Тільки спільними зусиллями ми повинні зробити рішучі кроки на шляху українського хмелю на світові ринки!

В роботі круглого столу взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, голови підкомітетів Комітету Марина Нікітіна та Маргарита Шол, члени Комітету Валерій Стернійчук, Тетяна Грищенко, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, начальник Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, заступник Волинської обласної військової адміністрації Олександр Троханенко, керівники пивоварних підприємств та виробники хмелю.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10