9 серпня 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики обговорив ситуацію, що склалась із Довженко-Центром. До розгляду питання запросили керівницю Музею кіно ДП «Національний центр Олександра Довженка» Олену Гончарук, виконавчого директора ДП «Національний центр Олександра Довженка» Ігоря Гладуна, в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва, першу заступницю голови Державного агентства України з питань кіно Юлію Шевчук та ін.

Тему щодо Національного центру Олександра Довженка Комітет порушував вже декілька разів, і — послідовно обстоює збереження цілісності інституційної моделі Центру. Станом на сьогодні рекомендації Комітету, викладені у Рішенні від 15 листопада 2022 року, не були взяті до уваги Державним агентством з питань кіно. Тому на засіданні 9 серпня 2023 року Комітет повернуся до обговорення своїх рекомендацій, а саме:

1. Укладення контракту з переможницею останнього конкурсу на посаду керівника Довженко-Центру і затвердження програми розвитку інституції.

2. Належного фінансування підприємства на 2023 рік з урахуванням функцій збереження національної кіноспадщини та національних гарантій у галузі охорони культурної спадщини.

3. Закріплення за Національним центром Олександра Довженка функції державного фонду фільмів (тобто перетворення його з державного підприємства у заклад культури).

За словами Олени Гончарук, нині гострою проблемою кінофонду є його фінансування, що становить 5 млн грн на 2023 рік. «Для нас зараз стоїть питання визнання нашого фінансового плану, інакше завтра ми просто закриємося, ми просто не зможемо вийти на роботу, бо нам не буде з чого платити заробітну плату», — сказала представниця Довженко-Центру.

Голова Комітету Микита Потураєв запевнив, що Комітету готовий оперативно звернутися до Уряду з листами щодо фінансування державного підприємства.

Парламентський Комітет тримає на контролі ситуацію із Довженко-Центром та продовжить вивчення цього питання на найближчих засіданнях.

У контексті розгляду проєкту Закону за реєстр. 6393-д щодо запобігання насильству та унеможливлення жорстокого поводження з дітьми (передбачає, що булінг має фіксуватися не лише в закладах освіти, а у всіх закладах, де є діти) говорили про важливість підтримувати зростання кількості центрів комплексної дитячої реабілітації. Перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич розповіла про відкриття такого центру на Волині. «Ми повинні активно ці центри підтримувати, і вони мають бути у всіх областях, особливо у тих, де концентрація дітей, що зазнали насилля, є значно більшою», —  наголосила депутатка.

З метою недопущення дублювання предметів віддання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Комітет ухвалив рішення звернутися до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука щодо недопустимості створення підкомітету з питань соціального захисту дітей, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України з 2014 року,  у складі Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Відповідний підкомітет сформували 3 серпня. На думку Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, цей крок призведе до невизначеності під час законопроєктної роботи обох Комітетів у цьому напрямку.

Аудіозапис засідання Комітету за посиланням.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 травня 2024 18:20
20 травня 2024 17:17
20 травня 2024 16:40
20 травня 2024 16:01
20 травня 2024 15:29
20 травня 2024 15:27
20 травня 2024 14:39
20 травня 2024 10:51
19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30