У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорили вкрай важливе загальнодержавне питання – організацію процесу Зустрічі військовослужбовців під час масової демобілізації після Перемоги України над росією, супроводу ветеранів в процесі їх адаптації до нових умов цивільного життя та виніс позитивне рішення щодо проекту Закону про державну ветеранську патронатну службу за реєстр. № 9423.


Під час попереднього розгляду законопроекту зазначалося, що скоро велика кількість демобілізованих військовослужбовців потребуватиме допомоги в процесі переходу від військової служби до цивільного життя, зокрема, в питаннях реабілітації, оформлення документів, здобуття економічної незалежності, продовження військової кар’єри. Потреба в такому супроводі вже підтверджується демобілізованими військовослужбовцями, які стали особами з інвалідністю внаслідок війни. 


«Враховуючи внесок українських військовослужбовців у можливість України бути вільною, незалежною та суверенною державою, підтримка демобілізованого українця, а також захист його прав після демобілізації є одним з пріоритетів державної політики загалом та соціальної політики зокрема, а також можливість віддати суспільний борг перед захисниками держави за можливість жити у вільній Україні», - сказано в пояснювальній записці до законопроекту. 


Для організації процесу поствоєнної адаптації демобілізованих військовослужбовців до цивільного життя пропонується створити при Кабінеті Міністрів України Державну ветеранську патронатну службу, яка діятиме продовж 5 років на засадах державно-волонтерського партнерства. Мета такої Служби - допомогти конкретному демобілізованому отримати конкретну публічну послугу (в тому числі електронну публічну послугу) в системах соціального захисту, охорони здоров’я, освіти та адміністративних послуг. Послідовність отримання таких послуг буде залежати від індивідуальних потреб захисника. Передбачається, що послуги Служби надаватимуться по всій території України, відповідно до місця проживання кожного демобілізованого військовослужбовця. 


«Це надзвичайно важлива законодавча ініціатива. За різними підрахунками - від 1,5 до 2 мільйонів ветеранів, учасників бойових дій повернуться після нашої великої Перемоги у цивільне життя. Завдання влади – ВЖЕ підготувати законодавчу і іншу базу для того, щоб держава в цілому та на місцях була готова до такого виклику. – зазначив у своєму виступі Перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк. – Захисники та Захисниці потребуватимуть соціальної, медичної, психологічної реабілітації. І в цьому їм має допомагати уповноважена державою особа. Такою особою, на думку авторів законопроекту, має бути саме представник Державної ветеранської патронатної служби».


У Комітеті упевнені, що узгоджені, злагоджені та системні дії законодавчої та виконавчої гілок влади, а також влади на місцях є запорукою компетентного та оперативного вирішення питань, що виникатимуть у ветеранів російсько-української війни по поверненню до мирного життя. 


На думку авторів, законопроект має низку новел для системи надання державних послуг. Наприклад, при масовій демобілізації кожен Захисник та Захисниця України потребуватиме інформаційного супроводу та розуміння, які послуги держава може/повинна їм надати, та який маршрут отримання цих послуг, відповідно до індивідуальних потреб демобілізованого. Важлива при цьому проактивна позиція держави. Пропонується, щоб не лише демобілізований шукав точки входу у велику державну систему надання послуг, а й патронатний помічник пропонував ветерану індивідуальний супровід в отриманні конкретної державної послуги.  


«Цей законопроект пропонує організувати систему контакту держави з демобілізованим військовослужбовцем на абсолютно дружніх засадах, у тісній співпраці держави з  волонтерською спільнотою. Це зовсім нова парадигма роботи держави та людини. Власне це те, за що б’ються наші військові на фронтах. – зазначила Голова Комітету Галина Третьякова. - Це нові підходи, які відрізняються від тих, які запропоновані постановою Кабінету Міністрів України № 652».


Законопроектом також передбачено, що працівники Державної ветеранської патронатної служби працюватимуть з використанням нестандартних форм зайнятості (дистанційна, надомна робота), що  дозволить заощадити кошти українців на відкриття офісів органу державної влади в умовах війни. Оплата праці патронатних працівників здійснюватиметься за фактом успішного супроводу демобілізованих військових. «Ми маємо започаткувати державно-волонтерське партнерство і залучати волонтерів до роботи на постійних засадах. Таким чином волонтери зможуть отримувати кошти за успішний супровід людини в процесі адаптації до цивільного життя», - наголосила Галина Третьякова.


Народні депутати України-члени Комітету та учасники засідання Комітету підтримали законопроект та виказали готовність долучитися до його спільного доопрацювання. 


«Це сміливість - внести такий законопроект. Так, над ним треба попрацювати. Але це і є завдання, зокрема, депутатського, корпусу. Нажаль, ми мало до сих пір приділяли увагу питанню супроводу військовослужбовців після демобілізації. Хоча вже з 2018 року деякі регіони почали організовувати на місцях подібні патронатні служби. Наприклад, такі служби створені в системі АЗОВ, створюються патронатні служби і в розвідувальних підрозділах. Ми повинні узгодити дії уряду та парламенту, щоб сформувати єдину політику в патронатній службі», - зауважив народний депутат України, член Комітету Тарас Тарасенко. 


Міністр соціальної політики Оксана Жолнович підтримала необхідність об’єднання ініціатив парламенту та Уряду у створення єдиного маршруту Зустрічі ветерана з фронту, а також розповіла про завершення розробки електронного кейс-менеджменту в системі соціального захисту, який можна було б використати в роботі Державної патронатної ветеранської служби. «Це є можливість проводити опитування щодо потреб людини, групувати ці потреби та формувати пакети допомог, які передбачені законодавством. Важливо це також інтегрувати в законопроект, - зазначила пані Жолнович. - На виході також Постанова Уряду про пілотний проект з розгортання патронатної служби в батальйонах». 

В свою чергу Голова Національного агентства кваліфікацій Юрій Баланюк повідомив про подану Міністерством у справах ветеранів заявку на розробку професійного стандарту «фахівець зі супроводження ветеранів війни та демобілізованих осіб». «Вже готується людський капітал, який буде працювати з демобілізованими», - резюмував пан Баланюк. 

За підсумками обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України включити проект Закону за реєстр. № 9423 до порядку денного парламенту та прийняти його за основу. Також було прийнято рішення створити робочу групу по доопрацюванню законопроекту під головуванням народного депутата України, члена Комітету Тараса Тарасенка.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55