3 серпня 2023 року відбулося друге засідання постійно діючої робочої групу з моніторингу виконання Закону України «Про ринок природного газу» та державного регулювання ринку природного газу.

Участь у засіданні робочої групи взяли народні депутати-члени Комітету, представники Міненерго, Мінінфраструктури, НАК «Нафтогаз України», НКРЕКП, АМКУ, Оператора ГТС, а також профільних асоціацій.

Голова робочої групи Олексій Кучеренко на початку засідання відзначив, що робоча група не розглядає загально-політичні аспекти, а планує розглядати виключно роботу ринку природного газу, його закони та вади.

На засіданні було заслухано доповідь голови правління НАК «Нафтогаз України» Олексія Чернишова щодо оздоровлення фінансового стану та перспектив Компанії.

«Попри війну, НАК «Нафтогаз» зміг зберегти об'єм газовидобутку. Більше того, цього року ми плануємо наростити його - плюс 8% до минулого року», - відзначив він.

Олексій Чернишов повідомив, що кількість свердловин збільшено удвічі, до 88. При цьому додатковий дебіт на одну свердловину вдалося збільшити у 1,5 раза - до 79 тис. кубометрів газу на день.

«Якщо подивитися на графіки 2022 та 2023 року, то ми можемо бачити, що значно зросло споживання газу у літні місяці. Це пов'язано з тим, що газ став ресурсом для забезпечення ТЕС/ТЕЦ для вироблення електроенергії», - звернув увагу керівник Компанії.

Голова Правління НАК «Нафтогаз України» також повідомив ситуацію щодо формування резервів палива. Так, Олексій Чернишов зазначив, що наразі у газосховищах вже накопичено біля 12,3 млрд кубометрів газу, що більше, ніж у аналогічний період минулого року. До того ж в липні, у ПСГ було закачано навіть більше газу, ніж передбачалося планом.

За словами очільника Нафтогазу, загалом до початку опалювального сезону 2023/2024 потрібно мати у сховищах не менше ніж 14,7 млрд кубометрів газу.

Він також повідомив, що Нафтогаз станом на 31 липня придбав 0,7 млрд кубометрів газу українського видобутку на майданчику Української енергетичної біржі.

У цьому зв’язку народна депутатка Вікторія Гриб задала запитання голові НАК «Нафтогаз України» щодо роботи біржі та її ролі у стимулюванні видобутку приватних компаній, на що Олексій Чернишов відповів, що викуп газу є пріоритетом Компанії, та вона зацікавлена стимулювати і мотивувати видобуток газу. При цьому він наголосив, що НАК «Нафтогаз України» викупив усе, що було запропоновано.

Голова Комітету Андрій Герус, відзначивши роль Нафтогазу у збільшенні обсягів біржової торгівлі, висловив думку, що з метою розвитку конкурентного ринку, а також формування прозорої ціни на ринку, доцільно буде на законодавчому рівні закріпити вимоги щодо обов'язкового продажу на відповідних торгових платформах частини видобутого газу як державними, так і приватними компаніями.

Така пропозиція була підтримана представниками Оператора ГТС, АТ «МГУ», АТ «Оператор ринку», ТОВ «УЕБ» та іншими суб'єктами ринку, що відзначили потребу в розширених стандартизованих продуктах на біржових аукціонах.

Заступник Міністра розвитку громад і територій України Олександр Бутенко виступив щодо наступного питання порядку денного - заборгованості у різниці в тарифах, відзначивши, що минулого року сума заборгованості складала 14 млрд грн. За його словами, сума не була компенсована через відсутність джерела. Зараз компенсація різниці в тарифах, станом на кінець опалювального сезону, по гарячій воді була верифікована ДАСУ на суму 30,2 млрд. У цій різниці також є стара ціна водопостачання і водовідведення - 2,7 млрд, яка не була компенсована в минулих періодах. Отже на початок опалювального сезону заборгованість складатиме вже близько 36 млрд грн.

Також він зазначив, що прогнозний обсяг заборгованості різниці в тарифах за наступний рік складе 17 млрд грн. Тобто навантаження на бюджет України буде понад 50 млрд грн.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55