Комітет на своєму засіданні розглянув проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів демократичних держав світу, Міжнародного олімпійського комітету, міжнародних спортивних федерацій про засудження незаконної дискваліфікації Міжнародною федерацією фехтування української фехтувальниці, олімпійської чемпіонки, шестиразової чемпіонки світу, восьмиразової чемпіонки Європи Ольги Харлан, (реєстр. №9554), поданий народним депутатом України Кожем’якіним А.А. та іншими народними депутатами України.

Проектом Постанови пропонується ухвалити Звернення Верховної Ради України.

У проекті Звернення, зокрема наголошується на тому, що Верховна Рада України повністю підтримує гідний вчинок олімпійської чемпіонки Ольги Харлан і рішуче засуджує ганебне рішення Міжнародної федерації фехтування про дискваліфікацію української спортсменки та закликає Міжнародну федерацію фехтування:

повністю скасувати дискваліфікацію Ольги Харлан та офіційно принести їй вибачення;

притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до ухвалення рішення про дискваліфікацію Ольги Харлан;

пожиттєво дискваліфікувати російську спортсменку Анну Смірнову за провокативний вчинок, що суперечить олімпійському духу.

Під час обговорення члени Комітету наголосили на тому, що оскільки рішення Міжнародної федерації фехтування не скасовує дискваліфікацію Ольги Харлан, а лише призупиняє своє рішення та підтверджує його правильність, тобто і далі вважає її винною, це залишає можливість для повторення подібних провокацій як у фехтуванні, так і інших видах спорту, в правилах яких передбачені обов’язкові рукостискання чи поклон. Тому вкрай важливим є заклик до міжнародних спортивних федерацій внести зміни до правил спортивних змагань, скасувавши обов’язковість рукостискання чи поклону у змаганнях, в яких беруть участь і українські, і російські чи білоруські спортсмени.

Члени Комітету запропонували також врахувати пропозицію Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва щодо доповнення тексту Звернення після абзацу четвертого новим абзацом такого змісту:

«Ольга Харлан намагалась показати усій міжнародній спортивній спільноті, що участь у міжнародних спортивних заходах представників країни-терориста, країни-агресора, яку очолює міжнародний злочинець володимир путін, ордер на арешт якого виданий Міжнародним судом в Гаазі, злочини якого підтримує переважна більшість російських громадян, є аморальною і неприпустимою».

Члени Комітету вважають за доцільне підтримати пропозицію Федерації фехтування України замінити речення «Зрештою, Бюро Міжнародної федерації фехтування призупинило дискваліфікацію Ольги Харлан, проте не скасувало і підтвердило правильність ухваленого рішення» реченням такого змісту: «Зрештою, Міжнародна федерація фехтування призупинила дискваліфікацію Ольги Харлан, проте не скасувала і підтвердила правильність ухваленого рішення».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16