Ухвалений у першому читанні законопроєкт щодо повернення електронного декларування передбачає, що проміжків, не покритих річними деклараціями, не буде. Це означає, що всі посадовці мають відзвітувати про свої статки і за 2021, і за 2022, і за 2023 роки й далі.

Про це розповіла народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Анастасія Радіна.

«У парламенті були різні пропозиції, однак у підсумку всі прийшли до усвідомлення, що жодна амністія у питанні декларування не є прийнятною. У документі передбачено, що повноваження НАЗК щодо перевірки уже поданих декларацій будуть відновлені відразу ж після набуття чинності законом. Що стосується декларацій, які не були подані раніше, то тут, на мою думку, ітиметься про 90 днів або трохи більше на те, щоби подати декларації», - зазначила парламентарій.

Вона додала, що зараз законопроєкт передбачає часткове відкриття реєстру декларацій.

«Треба забезпечити публічний доступ до декларацій, але при цьому обмежити ідентифікуючу інформацію про членів сім’ї, третіх осіб та місце проживання. Я буду переконувати колег у тому, щоб передбачити більше публічності, оскільки на це є запит суспільства. Бажання громадян бачити й перевірити статки посадовців є абсолютно виправданий у нинішній ситуації, коли країна й армія перебувають фактично на краудфандінгу», - наголосила народна депутатка. 

За її словами, військовослужбовці та особи, які перебувають на передовій чи на території ведення бойових дій, не будуть подавати декларації у звичайні строки.

«Для таких людей є і будуть окремі норми. Водночас, що стосується військкомів, то моя дуже жорстка позиція полягає в тому, що вони мають декларуватися всі, незалежно ні від чого», - сказала Анастасія Радіна.

Також вона уточнила, що ухвалений у першому читанні законопроєкт взагалі не передбачає змін щодо кримінальної відповідальності ані за неправдиве декларування, ані за незаконне збагачення.

«У цьому питанні правила залишаються такими, якими вони є. І дуже важливо, щоб так і було далі, оскільки будь-яке пом’якшення кримінальної відповідальності тут неприпустиме. Водночас не варто забувати, що більшість декларантів - доброчесні громадяни. І для них заповнення декларацій має стати простішим, для цього ми передбачаємо можливість надання доступу до інформації з державних реєстрів. Це спростить і життя декларанта, і перевірки НАЗК. Тут дуже важливо, щоб НАЗК при перевірці декларацій концентрувалося на виявленні брехні в документах, ознак незаконного збагачення, а також підстав для того, щоб говорити про необґрунтованість активів та їх конфіскацію», - зауважила політикиня.

Вона припустила, що закон буде ухвалено у другому читанні максимум до середини вересня, оскільки його ухвалення є нашим зобов’язанням перед МВФ, також цього чекають наші партнери в ЄС.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43
03 травня 2024 11:36
03 травня 2024 11:15