Цьогоріч фермери збільшили площі посіву олійними культурами. А зернових навпаки висаджують менше в порівнянні з минулим роком. Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду пояснив, чому виникла така тенденція.
“Українські фермери враховують проблемні аспекти, що можуть виникнути. Тому наші аграрії, враховуючи труднощі з експортом, висадили олійні культури. Бо, наприклад, соя, соняшник, ріпак, хоча і дають меншу врожайність, однак тонна цих культур коштує дорожче. Так за обсягами наш агросектор продасть менше культур, але отримає за них більше коштів”, - пояснює Олександр Гайду.
Однак це не означає, що українські фермери зосередилися виключно на вирощуванні олійних культур.
“Багато аграріїв перейшли з традиційних зернових культур на олійні. Однак не всі фермери це роблять. Значна кількість аграріїв продовжують вирощувати зернові. Тож українського продовольства вистачить і для експорту, і для внутрішнього ринку", - відзначив Олександр Гайду.
Також Олександр Гайду розповів, чи є проблема із нестачею місць для продовольства.
«Зараз нестачі місць для зберігання зерна ми не відчуваємо. Торік від наших партнерів українські аграрії безплатно отримали рукави для зберігання 15 млн тон зерна, а також обладнання для завантаження та вивантаження цих зернових культур. Цього обладнання було достатньо, аби ми могли зберегти минулорічний врожай. Тому з урахуванням того, як йдуть жнива ми бачимо, що нестачі місць для зберігання не буде», - зауважив Олександр Гайду.
Олександр Гайду додав, якщо проблема з нестачею місць зерна все ж таки виникне, то в Україні ще залишилися невикористані рукави для зберігання зернових з минулого року. І у разі чого влада зможе провести перерозподіл та забезпечити аграріїв необхідним обладнанням.