Робота над ухваленим у першому читанні законопроєктом №9534 щодо відновлення подання декларацій тривала давно. І зараз настав час, коли далі відкладати це питання немає можливості. Потрібно виконати частину суспільного договору, яка полягає в тому, що чиновники декларують свої статки, інформація перевіряються, і чиновники мають нести відповідальність за будь-які ознаки брехні, незаконного збагачення чи необґрунтованих активів.

Про це заявила народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Анастасія Радіна.

«Ми передбачили більшу відкритість декларацій. Зокрема, законопроєкт передбачає, що реєстр декларацій буде відкритий, за винятком ідентифікуючих персональних даних членів сім’ї декларанта і, відповідно, третіх осіб, а також за винятком конкретних адрес житла декларантів. Тут ще є простір запровадити трохи більшу публічність, і я особисто переконуватиму колег це зробити, щоб журналісти мали можливість перевіряти статки чиновників», - зазначила парламентарій.

При цьому, за її словами, необхідно гарантувати безпеку членів сім’ї декларанта.

Народна депутатка також наголосила, що лунає певна критика стосовно декларування майна, яке перебуває в оренді.

«Ми точно будемо ці норми допрацьовувати, щоб не залишити жодних дірок для недекларування майна і, відповідно, нівелювати спроби приховати сумнівно набуті статки», - сказала політикиня.

Вона додала, що у парламенту нема варіанту не проголосувати відновлення декларування.

«Максимум на початку чи в середині вересня ми повинні це зробити. Адже ми як країна взяли на себе зобов’язання перед МВФ, який буде ухвалювати рішення щодо надання наступних траншів приблизно в жовтні. До цього законопроєкт має бути проголосований у другому читанні», - поінформувала Анастасія Радіна.

Другий важливий фактор - євроінтеграційний рух нашої держави.

«Колеги з ЄС дали нам чітко зрозуміти, що відновлення декларування сприймається як виконання одного з пунктів рекомендацій Євросоюзу, що надані разом із кандидатством, а саме рекомендації щодо боротьби з корупцією. Ми маємо до жовтня показати, що виконуємо свої зобов’язання, оскільки в жовтні подаватиметься звіт про виконання Україною рекомендацій, і від цього залежатиме перспектива відкриття перемовин про членство вже цього року», - сказала парламентарій.

Вона наголосила, що ціна ухвалення законопроєкту щодо декларування статків чиновниками висока.

«Разом із тим, незалежно від зобов’язань перед МВФ та Європейським Союзом, ми маємо відновити декларування, бо це наша частина суспільного договору, яку ми маємо виконати, адже на цих умовах нас обрав народ України», - підсумувала народна депутатка.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43