Чергова нарада щодо розвитку індустріальних парків в Україні під головуванням Заступника голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського відбулась Івано-Франківську. Для обговорення проблемних питань та обміну досвідом зібрались керівники громад, представники керуючих компаній індустріальних парків, обласної військової адміністрації, місцевої влади, народні депутати України, підприємці, експерти та інші стейкхолдери.

"З часу минулої регіональної наради, яка відбулась у Черкасах, Урядом та Верховною Радою України прийнято два важливих рішення щодо підведення інженерної інфраструктури до індустріальних парків, - зазначив Дмитро Кисилевський.

Зокрема:

зміни до постанови Кабінету Міністрів України №590 дали змогу громадам фінансувати проектування мереж і доріг і частково будівництво. Робота над подальшими змінами триває;

законопроект реєстр. №9011-д врегулював діяльність операторів малої системи розподілу електроенергії на території індустріальних парків. Закон прийнятий Парламентом і очікує на підписання Президентом України.

Нагадав також про те, що в жовтні спливає 2-річний термін, який був наданий існуючим індустріальним паркам на приведення своєї діяльності у відповідність до вимог закону: обрання керуючої компанії, звітність і ряд інших вимог. Ті парки, які за два роки не змогли цього зробити, будуть виключені з реєстру.

Цікавою була інформація від мерії Івано-Франківська про те, що наразі триває робота над створенням трьох відносно невеликих ІП: площею 20, 13 та 10 гектарів. Наразі в області працює Калуський індустріальний парк "Калуш індастріал ХАБ" площею 18,7 га. На стадії реєстрації індустріальні парки "Бондарів" (с. Бондарів) та "Галіція" (м. Івано-Франківськ). Чекає інвестицій індустріальний парк "Долина".

Під час наради мерія Калуша оголосила про намір звільнити індустріальний парк від місцевих податків та фінансувати розбудову його інфраструктури. Мерія Долини також повідомила про намір підтримати свій індустріальний парк скасуванням місцевих податків.

Важливим було повідомлення Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури про те, що наразі тривають консультації з великими інвесторами, які готові інвестувати в індустріальні парки. Міністерство відкрите для пропозицій від громад щодо потреби в інвестиціях. Така конкуренція регіонів за нові заводи - те, що треба Україні.

Також важливі меседжі прозвучали від Міністерства економіки щодо передбачення коштів на розвиток індустріальних парків у проєкті Державного бюджету України на наступний рік. Будемо підтримувати під час голосування у Верховній Раді України.

Досвід Львівщини, Вінниччини, Київщини демонструє, що попри війну активні спроможні громади можуть залучати промислові інвестиції. Прикарпаття також має для цього всі можливості.

Переконаний, що війна лише загострила актуальність для держави озброєння громад економічними інструментами для залучення інвестицій, сприяння релокованим підприємствам, створення нових робочих місць з гідною зарплатою.

Працюючі індустріальні парки - це для громад додаткові доходи від ПДФО у місцевий бюджет та нові робочі місця. А головне - вирішення проблеми бідності."

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 09:51
02 травня 2024 09:32
02 травня 2024 09:00
01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29